Milorad Dodik: Želim da odvojim RS a da ne padne nijedna glava

0
SHARE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za beogradske Večernje novosti da sanja i vjeruje da će Republika Srpska jednog dana biti država.

“Da li će to biti za pet, deset ili petnaest godina, nije važno. Garantujem, nezavisna Republika Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka. BiH je neodrživa, a kada bi se RS danas izdvojila, ne bismo imali nijedan problem da živimo kao samostalna država. Kad bih mogao sutra da napravim nezavisnu RS a da ne padne nijedna glava, uradio bih to. Moja politika je da to učinim političkim sredstvima”.

Kada je riječ o međunarodnoj zajednici, Dodik je rekao da narod treba osloboditi tog stereotipa da stranci ovdje mogu da rade šta hoće, a da mi moramo da slušamo.

– Јa sam to prekinuo još 2006, kada sam postao premijer. Tada sam prekinuo praksu da se svi materijali prije sjednice Vlade šalju u Kancelariju visokog predstavnika – naveo je on.

Govoreći o viskom predstavniku Valentinu Incku, Dodik je rekao da Incko mora da ode, ali da niko drugi ne dođe.

Odgovarajući na pitanje da li insistiranje na samostalnosti RS ugrožva poziciju Beograda u vezi sa Kosovom,Dodik je rekao da Srbija iz svojih razloga mora ostati na međunarodnom principu teritorijalne nedjeljivosti, imajući u vidu Kosovo koje je njeno najvažnije državno pitanje, ali da je, isto tako, Republika Srpska njeno najvažnije nacionalno pitanje.

Dodik je rekao da je međunarodna zajednica na primjeru Kosova, navodno ponižavajući Slobodana Miloševića, ponizila Srbe i Srbiju.

– To govori koliko je taj projekat ciničan i antisrpski, a ne antimiloševićevski. Cilj je bio da se uruše i ponize srpska državnost i nacija. Albancima i Srbima koji ratuju i ubijaju se, međunarodna zajednica kaže – raziđite se. Muslimanima i Srbima koji takođe ratuju i ne vole se, kažu – morate da budete zajedno. To je licemjerje međunarodne zajednice. Nije nam ponuđeno fer rješenje – naglasio je Dodik.

Govoreći o zajedničkoj deklaraciji Srpske i Srbije o pravima srpskog naroda, Dodik je rekao da bi zajednički tim ovih dana trebalo da razmatra tekst deklaracije, koji će nakon usaglašavanja biti upućen u skupštinsku proceduru.

– To će biti prvi put da skupštine Srbije i Republike Srpske donesu identičan akt i to je veoma važno – naglasio je predsjednik Srpske, istakavši da deklaracija neće biti osnov za destabilizaciju, te da je njen cilj afirmacija prava.

(Saff)