MOJE ISKUSTVO SA UZURPATORIMA VAKUFSKE IMOVINE

0
SHARE

3Prije nekoliko godina, honorarno sam bio uposlen u svojstvu prevodioca pri Ministarstvu vanjskih poslova u Luksemburgu. Radio sam na simultanom prevođenju intervjua podnosilaca zahtjeva za politički azil. Jedne prilike, u kancelariji azilant iz Novog Pazara, a sa druge strane stola inspektor Minstarstva zadužen da obavi razgovor. Ja neutralan, sa strane. Naš azilant objašnjava inspektoru da međunarodnu zaštitu tj. azil traži zato što mu prijete uposlenici Islamske zajednice, navodno zbog toga što bespravno koristi vakufski lokal već godinama, te uprkos i sudskoj presudi, odbija već duži period plaćati kiriju za korištenje lokala, te dodaje da mu je nedavno od Suda u Srbiji naloženo da zaostali iznos, koliko se sjećam za zadnje 4 godine, uplati na račun IZ zajedno sa kamatom. Sve nam to ispriča opušteno, iskreno i gotovo pa u jednom dahu. Inspektor van sebe. Grohotom se smije. Meni već poprilično neprijatno. – Žao mi ovog našeg Bošnju, koji je sebe ponizio u toj mjeri, pa misli da će pljuvanjem Islamske zajednice ostvariti boravak u Luksemburgu. Inspektor postavlja ostala pitanja kroz polusmijeh i polahko razgovor privodi kraju. – Ne može da vjeruje da neko zbog navedenog razloga traži azil. Pita ga zbog čega jednostavno ne plati svoj dug i ne iseli se iz tuđeg, vakufskog lokala?! Na kraju, zarad zapisnika, nalaže mu da pojasni, na koji način mu je prijećeno. – Azilant govori da su mu prijetnje upućivane putem SMS poruka. Inspektor traži uvid u iste. – Azilant veli da ih je izbrisao.  Nakon toga, kad sam mislio da ne može gore i niže, azilant uviđa da mu priča ne prolazi, pa pokušava sa drugom, za nijansu ogavnijom, tvrdeći da je Novi Pazar napustio zbog islamskih fundamentalista koji mu ženu primoravaju na nošenje nikaba.  – Zini zemljo da potonem. Inspektor uredno upisa izrečene bljuvotine, a ja ih prije toga od riječi do riječi prevedoh. Allah da mi oprosti ukoliko imam udjela u njegovom grijehu.

Ne sumnjam da je par sedmica kasnije Ministarstvo negativno odgovorilo na njegov zahtjev.

Nažalost, ne radi se o izolovanom slučaju, da naši ljudi, Bošnjaci, dođu u Luksemburg, a siguran sam i u druge evropske zemlje, i zatraže azil tvrdeći da spašavaju glavu bježeći od islamskih terorista, vehabija, fundamentalista, i od organa i upošljenika Islamske zajednice. Ja sam lično imao nekoliko takvih slučajeva, i iz iskustva znam da su oni najgore prolazili u Ministarstvu, i da su ih nadležni inspektori tretirali kao splačine, jer su sa stanjem u zemljama bivše Jugoslavije, kao profesionalci, upoznati bolje nego li većina njenih građana, te su vrlo dobro znali da stravično lažu na svoje sunarodnike, i da im pritom ništa nije sveto pa ni vjera.

Navedeno iskustvo me je navelo na zaključak da ko BESPRAVNO i NESVJESNO koristi vakufsku imovinu, oharami svoju cjelokupnu đovdu, pa je spreman i da vara, da laže i podvaljuje, da panjka i izdaje, te da priziva i najveće neprijatelje na grbaču muslimanima, ne bi li ostvario neki dunjalučki šićar.

Vakufsko nije jurtina da razuzima kako ko hoće!

Uzvišeni da nas sačuva takvog stanja!

23.02.2020.