Muamer Zukorlić razočaran: Turski kapital zaobilazi Sandžak

0
SHARE

Bivši muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), a sada poslanik BDZ-a u Skupštini Srbije Muamer Zukorlić ističe da mu je mnogo žao i da ga boli što Turci u Sandžaku nisu izgradili nijedan pogon, dok su u drugim dijelovima Srbije otvorili više od 400 fabrika i firmi.

Tokom priprema za dolazak turskog predsjednika Erdogana u Srbiju, u kabinetu predsjednika Srbije predočena mi je karta turskih pogona i firmi na potezu od Pirota i Leskovca do Subotice, više ih je od 400, ali nijedne od njih nema u Sandžaku. Boli me to saznanje, ali i činjenica da je predsjednik Erdogan i 2010. bio u Novom Pazaru, da je obećao finansiranje kompletne rekonstrukcije puteva Novi Pazar – Sjenica i Novi Pazar – Tutin.

Od tada je prošlo sedam godina, a prilikom nedavne, druge posjete Erdogana Novom Pazaru o ovim saobraćajnicama, koje nisu ni započete, skoro da nije bilo ni riječi ili su samo pomenute na marginama sastanka”, kaže Zukorlić.

Zanimljivo je da su Turci najviše investirali u južnoj i centralnoj Srbiji, u opštinama blizu auto-puta i gdje ima kvalifikovane i jeftine radne snage, a da Novi Pazar i Sandžak zaobilaze zbog loših komunikacija i političkih i vjerskih tenzija koje su godinama prisutne u ovom kraju.

Biznismeni iz Turske obećali su skoro otvaranje tekstilne fabrike u Kraljevu, koja će uposliti 2.500 radnika, a Sandžaku su dali priliku da prosperira izvozom u Tursku 5.000 tona goveđeg mesa.