Nezapamćeni prizori iz Mekke: Prostor oko Kabe potpuno prazan

0
SHARE

Saudijska Arabija početkom meseca uvela je celodnevnu zabranu kretanja u Mekki i Medini u sklopu mjera borbe protiv nove vrste koronavirusa. Sveta mesta muslimana, na kojima je u svako doba godina prisutan veliki broj vernika, ovih dana su potpuno pusta, javlja Anadolu Agency (AA).

Fotoreporter AA uspio je zabeležiti fotografije Mesdžidul-harama, poznatog i kao Sveta džamija ili Velika džamija u Mekki, koja predstavlja centar muslimanskog sveta i mesto prema kojem se muslimani pet puta dnevno okreću tokom obavljanja molitve.

Prostor oko Kabe, koji je mesto okupljanja vernika iz celog sveta, naročito tokom obavljanja hadža, jednog od pet stubova islama, potpuno je prazan. Oko Kabe moguće je videti tek osobe koje obezbeđuju i održavaju ovaj prostor. Na fotografijama je moguće videti takođe i prostor kojim se inače kreću hadžije prilikom obavljanja sa’ja (kretanje između safe i merve), a kojim trenutno vlada potpuna tišina.

Odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova Saudijske Arabije od 2. aprila u Mekki i Medini uveden je policijski sat do daljnjeg. Zaposlenici u javnom i privatnom sektoru, koji su od vitalnog značaja, izuzeti su od zabrane. U periodu od 06:00 do 15:00 sati, stanovnici ovih dvaju gradova mogu izaći samo unutar četvrti u kojima žive, radi nabavke lekova i osnovnih potrepština.