Ni višim plaćama ne mogu zadržati građevince u BiH

0
SHARE

Firme iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke odvode naše ljude nudeći im bolje uvjete

Nova građevinska sezona samo što nije počela, a firme se ponovo suočavaju s problemom manjka radnika. Obučenih zidara, tesara, bravara, armirača, kranista, keramičara, molera… skoro da i nema. Naše radnike odvode firme iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, nudeći im višu plaću i bolje uvjete.

Nemaju iskustva

Da je situacija vrlo teška, potvrdio nam je i predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije BiH Mahir Semić, koji kaže da će domaćim firmama u građevinskoj sezoni, koja je na pragu, najviše nedostajati stručne i kvalificirane radne snage.

– Na birou ima radnika, ali to su sve mladi ljudi bez ikakvog iskustva. I ako neko od njih dobije posao, čim stekne osnovne vještine, on odlazi iz BiH jer mu vani nude mnogo bolje uvjete, ali i sigurnost na radnom mjestu – kaže Semić.

  • reklama

Semić: Nešto mora uraditi i država

Foto: Avaz

” style=”box-sizing:border-box; position:relative; width:390px; min-height:1px; padding-right:15px; padding-left:15px;”>Semić: Nešto mora uraditi i država - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Semić: Nešto mora uraditi i državaFOTO: AVAZ

Prema zvaničnim podacima za 2018. godinu, u Sloveniju je otišlo više od 13.600 radnika, a od toga oko 70 posto građevinaca.

– Poslodavci pokušavaju povećavanjem plaća zadržati radnike. Trenutna prosječna plaća u građevinarstvu je 606 KM. No, zadržati radnike ne mogu samo poslodavci, nešto mora uraditi i država. Mi obučimo radnike, dobijemo stručnjake i onda oni odoše, a to je poražavajuće. Kada bi država malo popustila i smanjila obaveze, sigurno bi bilo lakše – smatra Semić.

Manje radova

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je vrijednost građevinskih radova firmi iz BiH u inozemstvu za devet mjeseci 2019. bila za 5,1 posto manja nego u istom periodu godinu ranije.

– Više faktora može biti uzrok tom padu, ali je vjerovatno ključan nedostatak kvalificirane i osposobljene radne snage – smatra Semić.

932 KM prosječna isplaćena neto plaća u BiH

643KM prosječna isplaćena neto plaća u građevinarstvu u BiH

2.400 eura prosječna plaća kvalificiranog građevinskog radnika u Njemačkoj

1.200 eura prosječna plaća pomoćnog građevinskog radnika u Njemačkoj

2.380 eura prosječna plaća građevinskog radnika u Švedskoj

1.560 eura prosječna plaća građevinskog radnika u Austriji