“Nijedan Aleksandar u Srbiji nije preživeo na vlasti”

0
SHARE

Beograd — Aleksandar Vučić je u velikom intervjuu za Fajnenšel tajms izjavio da se njegov kabinet u Predsedništvu nalazi na mestu gde je kraljevski par 1903. pogubljen.

“Kralj Aleksandar i kraljica Draga su bačeni sa ovog balkona. Nijedan Aleksandar nije preživeo na vlasti”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru za britanski Fajnenšal tajms.

Kako se navodi, taj razgovor započet je na balkonu njegovog kabineta u Predsedništvu Srbije, upravo na mestu gde je kraljevski par 1903. godine pogubljen.

“Sa balkona sedišta predsednika u sumornom Novom dvoru u Beogradu, Aleksandar Vučić posmatra pod konac uređenu baštu. Sa ovog mestu, kaže šapatom, srpski kralj Aleksandar i kraljica Draga bačeni su kada je izvršen vojni puč. Kada se kralj uhvatio za ogradu, odsekli su mu prste, a telo njegove žene je osakaćeno. ‘Nijedan Aleksandar nije preživeo na vlasti’, kaže gospodin Vučić, s prizvukom melodramatike u glasu”, piše Fajnešal tajms, a prenosi “Nedeljnik”.

FT podseća i na ubistvo premijera Zorana Đindića i zaključuje da je evropska budućnost Srbije, odnosno njena zapadna orjentacija daleko od sigurne, “trnovit je put Srbije koja je tradicionalno uvek bila između velikih evropskih sila, Rusije i Osmanlijskog carstva”.

Osim toga, FT ističe da je Vučić osvojio 55 odsto glasova na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, zbog čega je “gospodar političke arene”.

Kako navode, “devet televizijskih ekrana u njegovoj kancelariji sugerišu na to da je on čovek koji vodi računa o svemu – i svima”.

Vučić je za Fajenšel tajms pričao i Kosovo kojim je, kako kaže, “opsednut”.