Nova afera ministra Ljajića: 20 miliona u džep svojim ljudima, na potezu Tužilaštvo

0
SHARE

Prljava kampanja, ističe potpredsjednik SPPa Samir Tandir koju preko, kako kaže, paradržavnog aparata i medija vodi ministar Rasim Ljajić doživjela je fijasko.

Ističe da ni on ali ni njegovi partneri iz koalicije nisu se željeli revanširati pokretanjem prijava sve do trenutka kada je udareno Sabiru Hadžiavdić i Alisu Talović, i tad je rečeno Dosta je. Svaki postupak bit će, poručuju, procesuiran, a danas je podnesena krivična prijava Rasima Ljajića zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem Tužilaštvu u Beogradu za organizovani kriminal. Tandir pokazuje i samo neke od dokaza.

-Prijedlog odobrenih zahtjeva dugoročnih kredita po programu podsticaja, sjednica UO održana 31.7. 2018. čiji je član Rasim Ljajić Ćatić Kompaniji iz Prijepolja daje 12.500.000 bespovratnog kredita. Kada govorimo o trgovini utjecajem da li je ovo eklatantan primjer. Potpredjednik Vlade, član UO basnoslovna sredstva daje odborniku svoje stranke. Ucjenjuje i moju glavu , dat će 5.000 eura, a za to postoje i svjedoci, kaže Samir Tandir potpredsjednik SPPa.

Kao primjer navodi i firmu Stilex d.o.o. Prijepolje, na čijem čelu je Esad Hodžić, predsjednik Ljajićevog Opštinskog odbora.

-Tražili deset a šest miliona dinara dobili bespovratnih sredstava od Fonda za razvoj. Što napadi na prijepoljsku vlast, zašto hajka na Samira Tandira i SPP. Zato što smo mi “Staljingrad” kad je Sandžak u pitanju i Ljajićev „Rajh“ slomit će zube i slomio je zube u Prijepolju.

Da se radi o zloupotrebi službenog položaja i trgovini utjecajem, podsjeća da je Ljajić član Upravnog odbora Fonda za razvoj, a Osman Ćatić njegov odbornik u Skupštini inače poznat po nasilničkom ponašanju- napad na snimatelja Sandžak televzije, kao i na odbornika, te čovjek koji je nudio novac za informacije o njemu lično. S druge strane, u Tužilaštvu već postoje prijave mada ni nakon godinu dana nema odgovora.

Ko je mogao na sjednici OV da odobri sredstva u iznosu od milion dinara na ime humanitarne pomoći i da ta sredstva budu prebačena. Ako ovo nije zloupotreba službenog položaja i ako niko ne vodi računa i po ovom pitanju niko ne pokreće krivičnu prijavu postavljam pitanje u kakvoj državi ja živim. Ako ovo nije validan dokument o kome treba da se raspravlja meni nije mjesto u Srbiji, pita Milan Gačević član OV.

Sve ovo nije, kaže Tandir, pitanje za Tužilaštvo već za predsjednika Srbije

-U svojoj Vladi za potpredsjednika imaš čovjeka koji je narko-bos. U svojoj Vladi imaš čovjeka koji na ovaj način trguje utjecajem. Ovo je samo ono što ja znam, a kakva nadležne službe imaju operativna saznanja o Rasimu Ljajiću, šta još radi u domenu svog Ministarstva, šta njegov brat Mirsad čije ime ne smije da se spomene u Novom Pazaru. Nek izađu nadležne službe, nek kažu kakve imaju operativne podatke.

Na pitanje, da li se plaši Rasima Ljajića odgovara

-Što kaže naš narod Ko se miševa plaši on mačku u džepu nosi.

Pravni tim SPPa iz Prijepolja svaki dan će podnositi po jednu krivičnu prijavu protiv Rasima Ljajića.