Novi Pazar se priprema za izvoz 500 tona mantija u Tursku

0
SHARE


Sandžak se nakon novog trgovinskog sporazuma Turske i Srbije priprema za izvoz 500 tona tradicionalnog jela mantije u Tursku, prenela je agencija Anadolija.

Novi trgovinski sporazum potpisao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom posete Srbiji u oktobru, što je naišlo na oduševljenje lokalnih proizvođača u Sandžaku, piše turska agencija.

Sandžačke mantije su tradicionalne pite s raznovrsnim punjenjem kao što su sir ili meso.

Stručnjak za lokalna jela iz Novog Paraza, Fifa Koca, rekao je za agenciju Anadolija da recepti za sandžačke mantije datiraju od pre nekoliko vekova i da su se prenosili sa generacije na generaciju.

Agencija navodi da se mantije mogu naći skoro u svim balkanskim zemljama, dodajući da se proizvode u Novom Pazaru i zamrznute izvoze u susedne države.

Mustafa Agušević iz Novog Pazara rekao je da proizvodi i prodaje mantije već 25 godina i da su ga nova pravila za izvoz u Tursku veoma obradovala.

Prema trgovinskom sporazumu potpisanom u oktobru, piše Anadolija, Srbiji je omogućen bescarinski izvoz 5.000 tona mesa, 25.000 tona sirovog suncokretovog ulja, 10.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja, 15.000 tona suncokretovog semena, 5.000 tona soje i 500 tona hrane za mačke i pse.