NVO: Osuditi fašizam Vjerice Radete

0
SHARE

Nevladine organizacije iz Novog Pazara najoštrije su osudile, kako su navele, besramni pokušaj potpredsjednice Skupštine Srbije i narodne poslanice Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete da se posthumno obračuna sa Hatidžom Mehmedović, predsjednicom Udruženja “Majke Srebrenice”.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar Damad i Urban in pozvali su sve državne organe, vjerske, akademske i naučne institucije, civilno društvo i medije da se jasno distanciraju od tog “sublimata fašizma, odbace ga i stanu na stranu pravde za mrtve i žive”.

“Pozivamo pravosudne organe da preduzmu sve zakonske mjere protiv Radete kao nositeljke ovakvih anticivilizacijskih razmišljanja i djelovanja. Izostanak adekvatnog reagovanja može biti samo potvrda da se Srbija samo deklarativno mijenja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji”, saopštile su te nevladine organizacije.

One su pozvale i međunarodnu zajednicu da “nedvosmisleno osudi ovaj čin, kao i da se suprotstavi praksi negiranja genocida u Srebrenici”.

Radeta je ranije danas sramno reagovala na svom tviter nalogu na vest o smrti predsjednice Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidže Mehmedović, koja je u Potočarima izgubila muža i dva sina

“Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!”, napisala je Radeta.