OD 15. JUNA ROMING U EVROPI VIŠE NE POSTOJI: Evo koliko će koštati pozivi, poruke i internet!

0
SHARE

– Ovo je zadnji deo slagalice. Od 15. juna Evropljani će moći da putuju širom Evropske unije bez naplate usluga rominga – izjavio je potpredsednik Evropske komisije Andrus Ansip, zadužen za digitalno tržište.

 

– Ovo je zadnji deo slagalice. Od 15. juna Evropljani će moći da putuju širom Evropske unije bez naplate usluga rominga – izjavio je potpredsednik Komisije Andrus Ansip, zadužen za digitalno tržište.

Od 15. juna svi građani EU moći će da koriste svoje mobilne telefone i van svoje matične mreže po istim cenama koje su dogovorili sa svojim operaterom za korišćenje u svojoj zemlji, piše “Jutarnji”.

Tri evropske institucije dogovorili su najviše cene koje operateri mogu međusobno da naplaćuju za usluge u romingu.

Tako će veleprodajna cena za glasovne pozive od 15. juna moći da najviše košta 3,2 centa (3,97 dinara), a za SMS 1 cent (1,24 dinara).

Što se tiče interneta, dogovoreno je postupno smanjenje za predstojeće petogodišnje razdoblje. Od 15. juna ove godine za 1 GB će se naplaćivati najviše 7,7 evra (960 dinara), a postupnim smanjivanjem doći će se na 2,5 evra (310 dinara) od 1. januara 2022. godine.

Dogovor o veleprodajnim cenama nije bilo lako postići jer postoje različiti interesi zemalja članica. Južne članice, koje primaju najviše turista, među njima i Hrvatska, zauzimale su se za što viši cenovni plafon jer su operateri isticali da moraju puno da investiraju kako bi mogli da pruže odgovorajuću uslugu za veliki broj turista, dok su severne članice želele što manji plafon, bojeći se između ostaloga, da operateri ne povećaju domaće cene kako bi nadoknadili gubitke na romingu.

(Telegraf.rs)