Okrenuli se protiv Messija: Izrael od FIFA-e traži da Argentinu izbaci sa Mundijala

0
SHARE

Prijateljska utakmica između fudbalskih reprezentacija Izraela i Argentine, koja je bila planirana za subotu u Jerusalemu, odlukom Fudbalskog savez Argentine otkazana je u utorak.

– Zbog prijetnji i polemike nastale oko stanja u Palestini, utakmica se neće igrati. Selektor Sampaoli traži odigravanje jedne utakmice u Barceloni – navode argentinske sportske novine Ole odluku vodećih ljudi argentinskog fudbala.

Argentinci se pripremaju za Mundijal, a u četvrtak su trebali putovati u Izrael na posljednju pripremnu utakmicu uoči početka Mundijala u Rusiji.

Izrael je namjeravao organizirati utakmicu u Jerusalemu, što je potaknulo protivljenje Palestinaca koji su tu namjeru smatrali “političkim oruđem”. Fudbalski savez Palestine uputio je pismo FS Argentine u kojem je tražio otkazivanje ovog meča.

Španske novine AS pišu kako su se reprezentativci Argentine sastali s predsjednikom svog saveza Claudijem Tapijom te mu saopćili odluku da ne žele ići ondje u strahu od nereda.

– Na kraju svega, napravili smo pravu stvar i to je iza nas. Zdravlje i dobar razum su na prvom mjestu, osjećali smo kako nije ispravno ići tamo – kazao je Gonzalo Higuain.

Kompanija koja je otkupila TV prava za prenos utakmice Izrael – Argentina danas je podnijela tužbu FIFA-i kojom traži da se reprezentacija Argentine izbaci s Mundijala. Kao razlog za tužbu naveli su religijsku diskriminaciju i od krovne kuće svjetskog fudbala traže da se Messiju i saigračima zabrani nastup na SP-u Rusiji, a podršku im je pružio i FS Izraela.