On je legenda sporta – Majka mu je iz Novog Pazara (Foto)

0
SHARE


Ostao

zapamćen kao legenda sporta.
Nasel El Sonbati je legenda svetskog bodibildinga koje je samo zbog nepravde ostala bez najvrednijeg priznanja u ovom sportu – Mr. Olimpija.

Takmičio se pod jugoslovenskom zastavom pošto mu je majka bila iz Novog Pazara, a otac Egipćanin. Bio je poznat pod nadimkom Profesor zbog naočara sa kojima je pozirtao, ali i zbog činjenice da je govorio sedam jezika i imao zvanje profesora istorije, političkih nauka i sociologije stečeno u Nemačkoj. Nažalost, El Sonbati je preminuo 2013. u 48. godini od infekcije povezane sa prestankom rada bubrega u snu tokom posete Kairu.

dftw345634

Bodibildingom je počeo da se bavi 1983, a prvi put je na takmičenje Mr. Olimpija otišao 1994. pod jugoslovenskom zastavom u vreme sankcija i zauzeo sedmo mesto. Tri godine kasnije je doživeo i najveću nepravdu u karijeri kada je nezasluženo završio na drugom mestu iza šampiona Dorijana Jejtsa. Iako su svi znali da je Profesor šampion, sudije nisu bile tog mišljenja, a taj događaj je uticao na karijeru i život bodibildera. Razočaran zbog toga što je bio bolji od Dorijana kojem sudije pokolonile pobedu Naser je prekinuo ćutanje i glasno izražavao svoje nezadovoljstvo, a kasnije izgubio i motivaciju.