OPREZ! Budalestine efendije Aljo Harić šejtane hvata u magični ceker

0
SHARE

Da je sljedeća konstatacija: “Danas je teško biti budala jer je konkurencija prevelika” tačna – možemo se uvjeriti ako samo ovlaš pretražimo sadržaj interneta, pogotovu sadržaj stranica na našem jeziku. Pored Mekkija Torabija, koji je, iz svoje velike saosjećajnosti i dobrote, dobivao energiju iz svemira i “dijelio” je našem hudom narodu; pored ljudi u kojih je…

najuzvišeniji zikr “hu, hu” i padanje u trans, i pretvaranje u likove melekā, i susretanje Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, uživo; pored turbetā u koja prije polaganja ispita ili prijave na konkurs za prestižno radno mjesto ili prije braka ubaciš nešto ušteđevine (što više, to bolje), zamotane u bolji peškir, i nema problema; pored svih tih pojava, dakle, pojavio se u Bosni (nekad zemlja tevhida i ponosa, a sad zemlji sujevjerja, širka i poniženja) i efendija koji pomoću magičnog cekera može uloviti šejtana. “Kolumbo, nisam te prepozn’o!”

Da sve ovo bude još žalosnije, oni u čijoj su nadležnosti džamije i efendije sve to šutke gledaju i – odobravaju, a pozivaju na hanefijski mezheb gdje god je to potrebno. Ne mislim da bi Ebu Hanifa u Bosni od islama prepoznao išta drugo osim jugoistoka, prema kojem se okreću Bošnjaci koji klanjaju (oni koji ne klanjaju okreću se prema Bijeloj kući ili prema zemljama Zapada). Ni manje ni više, sad imamo hodžu koji izliječi bolesnika i, usto, njegovog šejtana uhvati u magični ceker u koji se ubaci kamenje, pa taj šejtan bude kamenovan.

Imam Muslim zabilježio je da je Ebu Seid el-Hudri, radijallahu anhu, prenio sljedeći hadis: “Došao mi je Džibril i upitao me: ‘O Muhammede, boli li te?’ Odgovorio sam: ‘Da.’ On poruči: ‘U ime Allaha te štitim ovom rukjom od svih neprijatnosti, od svake zle duše i očiju zavidnih, Allah te liječi, u ime Allaha te štitim.’” (Ova dova na arapskom jeziku glasi ovako: BISMILLĀHI ERKÎKE MIN KULLI ŠEJ’IN JU’ZÎKE MIN ŠERRI KULLI NEFSIN VE ‘AJNIN HĀSIDETIN BISMILLĀHI ERKÎKE VALLĀHU JEŠFÎK.)

El-Buhari i Muslim zabilježili predanje u kojem stoji da je Ebu Seid el-Hudri surom el-Fatiha izliječio prvaka nekog plemena, pa ga je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao kad se Ebu Seid vratio u Medinu: “Otkud si znao da je lijek u suri el-Fatiha!” Ova su predanja pouzdana i samo su primjer ispravnog liječenja. Lijek može dati isključivo Uzvišeni Allah, i liječiti se čovjek može samo onako kako je to Allah dopustio. Sve mimo toga ili je sujevjerje ili daleka zabluda ili širk koji čovjeka izvodi iz islama.

Ako je neko i pored svega ovog zadovoljan da se liječi kod nadrihodža – pa neka ih posjećuje, samo neka poslije seanse dobro podveže ceker jer bi ulovljeni šejtan mogao pobjeći. Možete zamisliti koji je stepen kod Iblisa zaslužio onaj šejtan koji nadrihodžu uspije nagovoriti na ovakve zablude. Usput, sjetim se kazivanja da je neka žena posjetila hodžu što se bavio zapisima i požalila se da njezina krava ne daje dovoljno mlijeka. Hodža je napravio zapis i rekao ženi da ga stavi u jasle, a svoj je trud dobro naplatio. Nakon dvije sedmice, žena dolazi hodži i kaže: “Hodža! Ono ništa nije pomoglo!” A hodža će na to: “Meni, Boga mi, jest pomoglo!”

Abdurrahman Kuduzović, prof.