Otkrivena četiri “vampirska” groba na području istočne Evrope

0
SHARE

Bugarska

Arheolozi su 2014. godine pronašli “vampirsku” grobnicu koja datira još iz 13. stoljeća. Naučnici smatraju da pronađeni leš pripada starijoj ženi, ali ni manje ni više ženi “vampiru”.

Naime, gvozdenim kolcem probijen joj je grudni koš, a lijeva noga odsječena. Prema istraživanjima, ovo je bio jedini način da se spriječi vampir da se vrati iz mrtvih i proganja i napada seljane. Još neke metode sprečavanja vampira da se vrate iz mrtvih jeste vezivanje ruku, pokrivanje grobova teškim kamenjem…

Ovo nije jedina grobnica koja je pronađena na prostoru Bugarske.

Poljska

Arheolozi su u Dravskom pronašli grobove s tijelom 12-godišnjaka, tijelom srednjovječne žene i tinejdžerke. Pored leševa nalazili su se srpovi i teško kamenje. Na taj način su sprečavani da “ustaju” iz groba, a prema nekim istraživanjima, ovi “vampiri” bili su žrtve epidemije kolere. Arheolozi su nedavno u poljskom gradu Glivice pronašli i četiri groba sa skeletima kojima su glave položene među noge, što je uobičajen način sahranjivanja “vampira”.

Slovačka

Godine 1991. istraživanje stare crkve u Prostjejovu rezultiralo je zanimljivim otkrićem. Arheolozi su pronašli grob opkoljen gvozdenim šipkama, što je prema vjerovanju, “vampirska” grobnica. Za dodatnu zaštitu, u dijelu gdje su noge, stavljali bi veliko kamenje. Prema istraživanjima, ovaj grob datira iz 16. stoljeća.

Češka

Početkom 90-ih godina jedan od mještana Celakovice tokom iskopavanja svog dvorišta za izgradnju odvoda, pronašao je kost. Detaljnom istragom arheologa pronađeno je 12 skeleta koji datiraju iz 11. stoljeća, a pripadaju muškarcima između 30, 40-ih godina. Njihove sandale bile su probijene metalnim šiljcima, a ruke i stopala su vezani. Neki od njih su također bili obezglavljeni, a glave položene među noge. To je znak da su mještani koji su ih sahranjivali bili uplašeni da će se vratiti u život.