OVO JE AMERIČKI VOJNIK KOJEG ITALIJA KRIVI ZA EPIDEMIJU

0
SHARE

Lažne vijesti na društvenim mrežama šire se brže od samog COVID-19.

Iz Italije je preko društvenih mreža, naročito Facebooka, stigla “senzacionalna vijest” da je koronavirus širom Evrope proširio bivši američki vojnik koji je za to plaćen, a koji je sada na samrti.

Korisnici u Italiji masovno dijele fotografiju, koja nije ni fotomontaža, već ništa drugo nego scena iz svjetski poznate TV serije “The Walking Dead”, a “bivši američki vojnik” je glumac Andrew Lincoln.

Fotografija se pojavila kod italijanskog korisnika Facebooka Cosima Colassa 10. marta i do sada ju je podijelio 6.500 ljudi, što vjerovatno znači da je njen dosadašnji doseg višemilionski.

Neki korisnici su u komentarima primijetili da je to lažna vijest ili su kritizirali Colassa zbog neslane šale jer je Italija trenutno u vanrednom stanju.

Posljednjih dana, otkako je Evropa novo žarište koronavirusa, Facebook je postepeno postao žarište teorija zavjere o zarazi.

Između ostalog, mogli smo pročitati, da je epidemiju koronavirusa prouzrokovala mobilna mreža pete generacije (5G), da je američki milijarder Bill Gates uključen u izbijanje pandemije i da je koronavirus biološko oružje.