Pešterci čekaju garancije za izvoz mesa u Tursku

0
SHARE

Prilikom nedavne pojsete predsednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Beogradu i Novom Pazaru, postignut je dogovor o godišnjem izvozu 5.000 tona junećeg mesa iz Srbije u ovu zemlju.

Najviše junetine put Bosfora bi trebalo da krene sa Pešteri – najpoznatijeg stočarskog kraja u Srbiji – gdje se trenutno uzgaja oko 45.000 krupnih grla. Zato ovdašnji domaćini ističu da ih raduje dogovoreni posao, ali i da strahuju od toga hoće li uspeti da obezbijede potrebne količine mesa.

“Iako nam još nisu poznati svi detalji dogovora, izvesno je da se radi o za nas unosnom poslu. Jer, otkupna cijena junećeg mesa u Srbiji je neznatno veća od dva eura, a u Turskoj premašuje deset. Ako bi iza projekta stala država, koja bi sve pratila i kontrolisala, te tako pomogla stočarima, svi bi imali koristi”, ističe predsjednik Udruženja farmera sa Donje Pešteri Fehim Kurtović, koji ističe da bi odmah mogli da zakolju 2.000 bikova, možda i više.

Kaže, kada bi dobili garancije da je posao dugoročan, a cijene i otkup sigurni, vrlo bi brzo teladima napunili mnogobrojne sada prazne farme i posvetili se tovu.

“Stotine pešterskih farmera je spremno da odmah prione na posao, godišnje bi mogli da ponudimo i više od 10.000 tovljenika, ali od države tražimo da stane na put mješetarima koji će pokušati da nam, kako su to i ranije činili, pokvare posao i Turcima, pod firmom “pešterskog”, plasiraju sumnjivo meso koje će raznim kanalima nabaviti iz drugih dijelova Srbije, Bosne, Crne Gore, Albanije… A, peštersko meso je specifično i bolje od ostalih jer se stoka gaji u netaknutoj prirodi i u idealnim uslovima za gajenje. Zbog 180 dana na paši ovdašnja grla, kako se to često kaže, “drže cijenu”, naglašava Kurtović koji se već oprobao u tovu i proizvodnji mesa.

Upravo s toga i zna šta su preduslovi za realizaciju dogovora sa Turcima: garancije da će dogovorene cijene biti ispoštovane, da domaćine niko neće ucjenjivati i da će sva njihova junad na vrijeme biti otkupljena. Ističe i to kako je neophodno da opština reguliše probleme u vodosnabdijevanju i zimi redovno čisti puteve.

“Ako bi imali potrebnu sigurnost, već za dvije-tri godine bi zainteresovanim kupcima godišnje mogli bi da isporučimo i više mesa od dogovorenih 5.000 tona”, zaključuje stočar iz sela Bioci Enver Dacić.

Spremna i laboratorija

Na Pešteri postoje četiri klanice zavidnog kapaciteta, koje rade po evropskim standardima (ISO2200) i posjeduju sve potrebne sertifikate, pa i “halal” koji traže kupci iz Turske. Slična klanica, sa ogromnim rashlađivačkim prostorom, postoji i u susjednoj Raški, a svi se slažu da je za najavljeni izvoz posebno dragocjeno to što u Sjenici – pri Regionalnom centru za razvoj poljoprivrede – uspješno radi i laboratorija za kontrolu mesa, sa standardom “ISO 17025”.

Još prije tri decenije, dok je u Sjenici postojao PIK “Pešter”, meso iz ovog kraja je izvezeno u više arapskih zemalja, te u nekoliko evropskih država. Uspješno su, tada, plasirana i ovdašnja jagnjad koja posljednjih godina nema ko da otkupi, pa ih stočari svakog proljeća budzašto prodaju nakupcima iz Crne Gore i Bosne.