Pojeo “ono” za 50 cigareta

0
SHARE

Slikovni rezultat za Pravoševo
Prijepoljska sela su jako živopisna. Lijepa priroda još uvjek očuvana od globalizacije i drugih “počasti” savremenog doba.

Doduše pojavljuju se i u prijepoljskim selima po koji mobilni telefon, tablet računar, može se vidjeti po koja plastična kesa, ali manje više priroda je sačuvana. Ono što krasi posebno sela u prijepoljskom kraju je sam mještanin sela, njegov duh, humor kao i navike koje se prepričavaju i prenose sa koljena na koljeno. Zbog surove klime i razbacanih kuća mještani su usresređeni jedni na druge, pa su i druženja česta. Pogotovo u zimskom periodu kad se uz vatru, krompir, sir, meze i rakiju, uz smjeh i po neku šuplju prepričavaju zgode i nezgode koje čine historiju sela i pečat koji ti ljudi sa sobom nose.

Jedno od posebno lijepih prijepoljskih sela je Pravoševo pa današnju priču posvećujemo njima. Priča kaže da je neposredno poslije drugog svetskog rata u Pravoševi bila velika kriza na ivici gladi, neimaština, oskudica… Nedostatak duhana posebno je pogodio neke tadašnje žitelje koji su bili spremni na sve da bi došli do lule duhana, jedne cigarete, bar da je omirišu… I danas se prepričava za opkladu dva mještanina da su bili spremni da za 50 cigara čak i govno u slast pojedu!? Al’ ne leži vraže, jedan mještanin se odvažio i stavio na “kocku” svojih pedeset cigareta, a kako kaže priča drugi se nije ni sekund promišljao. Pokušao je sve i pošteno dobio opkladu. Priča jeste malo čudna, malo više prljava, ali je istinita – tako kažu stari. Još uvjek postoje živi svjedoci koji ispredaju priču o ovom događaju i uz smjeh i vatru u zimskim noćima zbijaju šale i prenose je sa koljena na koljeno. Ko zna, možda će neka TV ekipa doći na lice mjesta ovo i da provjeri? Znamo samo jedno… I zgode i nezgode i lijepe i ružne stvari čine našu prošlost.