Policija u Mostaru odbila zahtjev za klanjanje bajram-namaza u centru grada

0
SHARE

Mostarskom Medžlisu Islamske zajednice u BiH odbijen je zahtjev za klanjanje bajram-namaza iza bivše Robne kuće Hit u Mostaru, na parkingu iza zgrade Hrvatskog narodnog kazališta.

Naime, Ramiz Jelovac, predsjednik mostarskog Medžlisa, obavijestio je Policijsku upravu Mostar da će se u petak, 15. oktobra ”na lokalitetu Lakišića harema iza bivše Robne kuće Hit klanjati Bajram namaz”, objavio je Hrvatski Medijski Servis.

Jelovac je u dopisu naveo kako se očekuje veliki broj vjernika te je zatražio od mostarske policije ”poduzimanje odgovarajućih mjera iz nadležnosti PU Mostar”.

U odgovoru kojeg je Medžlisu Islamske zajednice dostavio komandant Policijske stanice Mostar viši inspektor Suad Mutapčić, Jelovca se obavještava da postupe sukladno zakonu o javnom okupljanju uvažavajući Odluku o određivanju lokacije za organizirano okupljanje građana Grada Mostara od 3. marta 2014. Naime, tom Odlukom kao mjesto okupljanja građana određeni su stadion i prostor u Sjevernom logoru.

Muftijstvo mostarsko je pak obznanilo kako će centralna bajramska svečanost na području Muftijstva mostarskog biti održana u džamiji Osman-paše Resulbegovića u Trebinju. Podsjećamo, na spomenutoj lokaciji nedavno je uređen parking kojim upravlja Grad i na kojem se od 22. svibnja naplaćuje parkiranje automobila.