Poljoprivrednica nova predsjednica BNV, Džudžo razriješen

0
SHARE

Vijećnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) razriješili su na današnjoj sjednici dosadašnjeg predsjednika Esada Džudža i na tu poziciju izabrali Jasminu Curić sa liste “Samoopredjeljenje”.

Curić, doktorka agronomije, izjavila je da je “izbor za predsjednicu velika čast i obaveza jer je BNV najveće političko i predstavničko tijelo Bošnjaka”.

“Zahvaljujem predlagaču i vijećnicima koji su mi glasovima dali poverenje, a sve Bošnjake pozivam da zajednički radimo na istim ciljevima. Radiću u interesu građana Sandžaka, posebno Bošnjaka, poštujući izbornu volju, a sve u pravcu boljeg pravno i ekonomski sigurnijeg života građana Sandžaka”, kratko je poručila Curić.

Za potpredsjednike BNV izabrani su politikolog Muhedin Fijuljanin i doktor filoloških nauka Fuad Baćićanin ispred “Samoopredjeljenja”, kao i univerzitetski profesor Sait Kačapor i profesor istorije Esad Rahić sa liste “Vakat je”.

Foto: SANA

Za smjenu dosadašnjeg predsjednika, kao i izbor nove predsjednice i četiri potpredsjednika glasalo je 18 vijećnika sa listi “Samoopredjeljenje” i “Vakat je”, dok su članovi “Matice bošnjačke” bili uzdržani.

Predstavnik “Matice bošnjačke” Jahja Fehratović kazao je da nije u redu što je sjednica održana bez dosadašnjeg predsjednika koji nije imao priliku, kako je rekao, da obrazloži svoju ostavku.

“Nova predsjednica nema dodirnih tačaka sa ingerencijama BNV, ona je doktor poljoprivrednih nauka, a poljoprivreda nije u ingerencijama Vijeća, već obrazovanje, kultura, informisanje i službena upotreba jezika. Ne vjerujemo da će ova većina dugo potrajati, a mi ćemo pratiti šta se radi, opravdaćemo svoje mandate i pokušati da napravimo korist za Bošnjake”, istakao je Fehratović.

Foto: SANA

Potpredsjednik BNV i predstavnik liste “Vakat je” Esad Rahić naglasio je da su većnici sa te liste glasali za smenu Esada Džudža jer je o toj poziciji odlučivalo “Samoopredjeljenje” kojem, kao većinskom partneru, pripada to mesto.

“Ko će biti predsjednik ove krovne institucije Bošnjaka i ko će biti smijenjen odlučuje ‘Samoopredjeljenje’. To je funkcija koja pripada njima i oni odlučuju o tome, a mi smo odan i pouzdan koalicioni partner koji nema, niti će imati, ambiciju na to mjesto. Nova predsjednica će u nama imati iskrenog saveznika, savjetnika i partnera koji joj stoji na raspolaganju”, izjavio je Rahić.

Foto: SANA

On nije želeo da odgovori da li vijećnici te liste podržavaju zahtjev da Sandžak dobije specijalni status, već je pročitao vitalne principe koje su dostavili koalicionim partnerima na usaglašavanje.

“Prvi princip je depolitizacija i departizacija BNV, drugi fokusiranje na poslove koji su u nadležnosti Vijeća, treći saradnja sa državnim organima i Srbije, kao i savjetima ostalih nacionalnih manjina u cilju ostvarivanja prava Bošnjaka u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije i međunarodnim konvencijama, četvrti je konsensuz, a ne preglasavanje o svim važnim pitanjima i peti da se u ime Veća u javnost mogu iznositi samo stavovi i zaključci dogovoreni na zvaničnim organima”, dodao je Rahić.

Glasovima svih prisutnih vijećnika usvojena je i odluka da 28. septembar bude proglašen za Dan Bošnjaka i obilježavaće se kao nacionalni blagdan Bošnjaka u Srbiji.

Izvor: Radiostoplus.com