Predmet David Dragičević preuzima državno Tužilaštvo?

0
SHARE

Republičko i Okružno javno Tužilaštvo Banjaluka razmatraju da predmet Dragičević upute Tužilaštvu BiH, kako bi preispitali nadležnost, rekao je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija.

Nakon sastanka koji je odražao sa glavnim tužiocem Republičkog tužilaštva Republike Srpske Mahmutom Švrakom i glavnim tužiocem u Banjaluci Želimirom Lepirom, Tegeltija je rekao da su upoznati sa predmetom, ali da nisu ulazili u detalje.

Rekao je da će predmet predati u Tužilaštvu BiH kako bi oni preispitali postojanje nadležnosti za prezimanje istražnog predmeta.

Predstavnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluke je, kako je rekao Tegeltija, iscrpili sve istražne mehanizme i da su se zato odlučili na taj korak.

Tužilaštva, kao dio pravosudnog sistema u BiH, moraju biti lišena svake vrste neprimerenog pritiska, bilo političara ili javnosti ili nekog drugog. Samo na taj način mogu svoj posao raditi profesionalno, kako bi interesi građana u konačnici bili zadovoljeni. Mada se nakada čini da postupci traju isuviše dugo, ali su nekada složeni i teški, te treba razumjeti da tužioci ne mogu da odmah ponude rešenja na tanjiru“, rekao je Tegeltija.

On je ocijenio neprimernim izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

„Takve izjave ocjenjujemo apsolutno neprimjerenim i pozivamo sve aktere političkog života da, uz pravo na kritiku, svakog segmenta društva, pa tako i pravosuđa, suzdrže se i izbjegavaju takve vrste ocjena koje mogu da dovedu u pitanje integritet i nezavisnost pravosudnih institucija“, rekao je Tegeltija.

Glavni banjalučki tužilac Želimir Lepir nije želio da komentariše ove odluke.

Ifet Feraget advokat porodice Dragičević rekao je da je loše što se VSTV „pokrenuo“ tek nakon političkih pritisaka što pokazuje da ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze.

Preuzimanje predmeta zavisi od toga u kojoj mjeri su postojalne okolnosti koje ukazuju na povezanost pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske sa saučesnicima, kao i svesnim propustima u istrazi. Ako Tužilaštvo BiH potvrdi da postoji nadležnost, to znači da postoji organizovana kriminalna grupa čijim delovanjem je nanesena šteta BiH. Osim toga, pokazuje i da je Davor od prvog dana bio u pravu“, pojasnio je Feraget.

Dodaje da će takva odluka značiti i potvrdu da su potpuno bile promašene pravne analize pojedinih advokata iz Međunarodnog advokatskog tima, jer da ima dovoljno dokaza ne bi se predmet prebacivao u drugu tužilaštvo.

Istraga o ubistvu Davida Dragičevića traje već skoro devet mjeseci. Nakon što je banjalučko tužilaštvo ovaj predmet okarakterisalo kao krivično djelo ubistvo, još uvijek nije podignuta optužnica niti je iko uhapšen zbog ubistva.