Presijecanjem vrpce svečano otvoreni kontejneri za smeće u Sjevernoj Mitrovici

0
SHARE

Sjevernoj Mitrovici u utorak je upriličena svečanost i presijecanje crvene vrpce prilikom otvorenja novih boksova za kontejnere.
Simbolična ceremonija obavljena je u centru grada, kod kružnog toka, uz prisustvo predstavnika implementacionih partnera – EU, Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), općine Sjeverna Mitrovica i Omladinsko-edukativne organizacije ” Sinergija”, prenosi Radio Mitrovica Sever.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić rekao je da se instaliranjem novih boksova za kontejnere omogućava lakše odnošenje smeća, napomenuvši da je ovo samo jedan od projekata i da će saradnja biti nastavljena.

“Spomenuo bih projekat za reciklažu koji će biti na novoj deponiji na lokaciji Savina stijena i što je veoma bitno, tretiranje medicinskog otpada. Ovim ćemo unaprijediti i poboljšati životnu sredinu i uslove u kojima žive naši građani”, rekao je Rakić.

Glavna izvršna službenica općinske administracije Sjeverna Mitrovica Adrijana Hodžić je izrazila nadu da će EU kao donator imati u planu i buduća ulaganja, i u tom pravcu je navela da je JKP “Standard” neophodna logistička podrška, kao i kamioni i dodatna oprema, te da će gradonačelnik Rakić na drugim sastancima izneti realne potrebe kako bi grad bio čistiji.

“Mislim da je ovo dokaz da, kako je rekla, počinje nova era menadžiranja otpada što će svakako rezultirati zdravijom životnom sredinom za sve građane koji žive u općini Sjeverna Mitrovica. Prisustvo predstavnika EU je na neki način garant da će se promjene vidjeti ne samo u općini Sjeverna Mitrovica, već širom sjevera”, kazala je Hodžić.

Programski menadžer GIZ-a Kai Hofman istakao je da će se saradnja sa EU i lokalnom samoupravom nastaviti i u budućnosti.

“Nadamo se da ćemo danas potpisati Memorandum o saradnji sa sve četiri opštine na sjeveru Kosova gdje se nadamo da ćemo poboljšati sistem prikupljanja i odlaganja otpada za sve četiri općine na sjeveru, za sve građane”, rekao je Hofman.

Predstavnik EU Luiđi Brusa istakao je da prisustvo međunarodnih predstavnika ovdje potvrda da su posvećeni radu u sjevernim općinama da bi poboljšali kvalitet života svim građanima.

“Danas je samo početak. Radimo sa GIZ-om i radićemo sa četiri opštine da bismo postavili sistem koji bi uspješno prikupljao otpad i zaštitio životnu sredinu u sve četiri općine, da bi mogli kvalitetno da iskoristimo projekat deponije koju već imamo u Zvečanu. Uskoro će GIZ početi da implementira projekat koji mi kofinansiramo, gdje će sve četiri općine biti u centru tog projekta da bismo uspjeli da zaštitimo životnu sredinu. Nadam se da ćemo se vratiti veoma brzo da bi pokrenuli ovaj novi projekat u sektoru zaštite životne sredine” – rekao je Brusa.

Omladinska organizacija Sinergija snažno podržava općinu Sjeverna Mitrovica u poboljšanju stanja životne sredine u našem gradu, istakao je izvršni direktor Sinergije Stefan Veljković.

“Sa današnjeg skupa je važno da pošaljemo samo jednu poruku – da nemamo dva grada i ako isprljamo naš grad, nemamo gdje drugo. Sutra se ovom glavnom Ulicom Kralja Petra Prvog neće šetati neko iz Bangladeša ili Nepala, nego mi, Mitrovčani, i ona će biti onoliko čista koliko mi budemo vodili računa o njoj”, poručio je Veljković