Prestolonasljednik Muhamed bin Selman: Glavni neprijatelji Saudijske Arabije su Turska, Iran i terorističke skupine

0
SHARE

“Turska, Iran i terorističke skupine su trijada zla”. Sa tim riječima, Saudijski princ Muhammad bin Selman ograničio je i skratio popis neprijatelja Saudijske Arabije i Egipta, dok je opsadu države Katar, od strane Saudijske Arabije i UAE, opisao kao “vrlo trivijalan problem”.

U toku sastanka sa 25 egipatskih novinara, koji su lojalni egipatskom predsjedniku Sisiju, saudijski prestolonasljednik princ Muhamed bin Selman je u ponedjeljak u Kairu dva sata razgovarao o popisu neprijatelja i prijatelja, kao i o njegovom pokušaju da promijeni lice Saudijske Arabije kakvu je zatekao u vrijeme kada je njegov otac Selman došao na vlast, 2015. godine, jer je zaključio da on i njegova generacija ne mogu živjeti u takvoj državi.

Prema izjavama nekih od sudionika, Saudijski princ napao je Tursku i Iran i stavio ih uz terorističke skupine na popis neprijatelja Kraljevine i Egipta.

Egipatska novinarka Lamis Elhadidy posvetila je u ponedjeljak navečer svoju emisiju: ”Ovdje je prijestolnica” na kanalu “CBC” kako bi govorila o tom sastanku. Dobila je podršku i od urednika novina Al-Shorouk, Imaduddina Husseina, koji je i sam uzeo učešća u jednom dijelu emisije.

Turska, hilafet i Iran

Elhadidy je istakla da je princ Muhamed ibn Selman rekao da su glavni neprijatelji Saudijske Arabije i Egipta, oličeni u trijadi zla: Turskoj, Iranu i terorističkim organizacijama. Spominjući zvaničnu Tursku, bin Selman je kazao kako “Erdogan želi nametnuti sistem hilafeta, a Iran, koristeći Muslimansku braću, želi izvoziti revoluciju i terorizam protiv kojeg se mi borimo.”

Elhadidy je rekla da je princ Muhamed ibn Selman dugo razgovarao o Iranu, dodajući kako je on rekao da je njegova zemlja posvuda blokirala iranski režim, nakon što je Teheran proširio svoj uticaj na Siriju, Irak, Jemen i Libanon. Ibn Selman smatra da, i pored toga, Saudijska Arabija ima veliki utjecaj u nekim arapskim zemljama, uključujući i Irak.

I kako navodi Elhadidy, Muhamed bin Selman je rekao da je saudijska fudbalska ekipa nedavno igrala sa ekipom iz Iraka, i to u šiijskoj pokrajini Basra, i da je 70 000 Iračana nosilo saudijsku zastavu.

”Uz blokadu Irana – kako je rekao Ibn Selman – ”Saudijska Arabija postigla je i drugi važan cilj, a to je anuliranje i poništavanje ratnog scenarija kojeg je želio Teheran.”