PRIČA O ČETNIKUŠI LEPOJ BRENI U UNIFORMI VOJSKE RS U BRČKOM

0
SHARE

Jedan hrvatski magazin nedavno je objavio niz sličnih fotografija Lepe Brene snimljenih u Brčkom te iste ratne 1993. godine.

Video snimak Lepe Brene u uniformi Vojske Republike Srpske snimljene u Brčkom ratne 1993. godine. Iako je ova poznata srbijanska pjevačica demantovala natpise da je ikada bila u uniformi Vojske Republike Srpske, video pokazuje jednu sasvim drugu sliku.

Jedan hrvatski magazin nedavno je objavio niz sličnih fotografija Lepe Brene snimljenih u Brčkom te iste ratne 1993. godine. Na videu koji objavljuje 24sata.info lijepo se vidi da nikakav strah ne postoji u Lepoj Breni, iako je ovih dana u medijima izjavljivala da je tada radi vlastite sigurnosti obukla lažnu vojnu uniformu koju je nosila za potrebe snimanja spota.

Paradiranje, davanje izjava za medije, pozivanje na “razloge za slavlje”, razlozi su koji daju jednu sasvim drugu sliku o ovom događaju.

“Imajući u vidu razlog svoje posjete, Lepa Brena u svom stilu bila je i obučena. Sivomaslinaste šarene pantalone i sako ostavili su utisak hrabre žene koja se vraća svojim korijenima”, komentar je koji možemo čuti u video snimku.

Međutim, Lepa Brena je nedavno u jednom talk showu kazala nešto sasvim drugačije – “nikada nisam obukla uniformu vojske Republike Srpske”.

I kome sada vjerovati…Lepoj četnikusi ne sigurno…

U razgovoru sa svjedocima ratnih zbivanja u Brčkom doznali smo do sada nepoznate detalje o Breni…

Fotografija Lepe Brene u maskirnoj uniformi i sa kapom s oznakom srpske trobojnice, koja je, navodno, nastala ratne 1993. godine u Brčkom, uzburkala je posljednjih dana duhove u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Propusnice i vojni džip

Nije prvi put da se otvara pitanje Breninog odnosa prema agresiji u BiH niti da se spominju fotografije i njen dolazak u Brčko ratnih godina da bi, kako je ona tvrdila, izvukla porodicu, ali posljednjih dana sve je to aktuelizirano najvjerovatnije zbog njenih koncerata u Sarajevu, 30. maja, i u Zagrebu 13. juna – prvih u ovim gradovima nakon raspada Jugoslavije i ratnih zbivanja.

Kada je riječ o jednoj od najpoznatijih ličnosti bivše Jugoslavije, reakcija, naravno, ne nedostaje. Naprotiv.

Javnost se podijelila u dva tabora pa su neki kako u BiH, tako i u Hrvatskoj, već podigli glas te postavljaju pitanje treba li Brena pjevati u Sarajevu i Zagrebu, dok drugi u svemu tome ne vide ništa sporno.

Šta je, ustvari, Brena, pravog imena Fahreta Jahić-Živojinović, radila ratnih godina u Brčkom i kada je i u kojim uvjetima nastala fotografija koja posljednjih dana kola medijima u regionu?

U razgovoru sa svjedocima ratnih zbivanja u Brčkom, ali i u Bijeljini, doznali smo do sada nepoznate detalje o Breni te došli u posjed do sada neobjavljenih TV snimaka.

Prema našim saznanjima, fotografija za koju se tvrdi da je nastala 1993. u Brčkom, snimljena je, ustvari, u septembru 1994. godine u Bijeljini.

Kako tvrdi major Blagoje Gavrilović, komandant Druge semberske brigade VRS, koji i danas živi u Bijeljini, Brena je sa pjevačem Milošem Bojanićem došla u njegovu komandu iz Beograda oko 10 sati ujutro. Gavrilović tvrdi da Brena bez njegove pomoći ne bi mogla ni otputovati u Brčko, da joj on nije osigurao sve propusnice i vojni džip.

Cigarete i viski

– Ja sam ostao u komandi, a moji vojnici odvezli su je u Brčko. Brenu sam vidio istog dana i oko 17 sati, kada je ponovo sa Milošem Bojanićem došla u moju komandu i poklonila mi šteku cigareta “marlboro” i flašu viskija za uslugu koju sam joj učinio. S obzirom na to da je bila veoma popularna među mojim vojnicima, svako je htio da se fotografiše sa njom i ja posjedujem mnogo tih fotografija, ali ih čuvam u privatnoj arhivi da ih neko ne bi zloupotrijebio – tvrdi Gavrilović.

Ističe i da je u štampi vido sliku na kojoj je Brena sa kapom i oznakom VRS te nam otkriva da je ruka koja je prebačena preko Breninog ramena njegova, kao i kapa na njenoj glavi. Također, Gavrilović tvrdi da je Brena sve vrijeme boravka u Bijeljini bila u safari odijelu, u kojem je snimala film “Hajde da se volimo”.

– Brena je tom prilikom iz rodne kuće u Brčkom uzela neke dokumente i privatne fotografije, ali je sa sobom povela i sestru, što nije bio naš dogovor. I danas sam ljut na nju, jer smtram da sam za tu uslugu trebao dobiti više od šteke cigareta i flaše viskija – govori Gavrilović te dodaje:

– Brenu sam poslije rata vidio samo još jedanput, u Novom Sadu, gdje sam ispraćao sina u vojsku, ali joj to nisam ni spomenuo.

Istražujući ovu priču, čuli smo i špekulaciju da je Breninu fotografiju u komandi Druge semberske brigade napravio Vlado Trišić, vlasnik BN televizije. On to kategorično opovrgava mada priznaje da je bio u komandi kada su Brena i Gavrilović pili kafu.

– A što se tiče Miloša Bojanića, Brena je odlučila da upravo sa njim dođe iz Beograda u Bijeljinu, jer je on rodom iz ovog kraja pa je poznavao sve lokalne komandante, što im je osiguralo nesmetan prolazak punktova – tvrdi Trišić.

Kada je Brena tog dana došla u grad u kojem je provela djetinjstvo i ranu mladost, pri ruci joj se našao i pomogao joj da obiđe roditeljski stan u naselju Novo Brčko Slobodan Tešić, danas predsjednik Fudbalskog kluba Jedinstvo iz Brčkog, i, kako sam kaže, dugogodišnji prijatelj porodice Jahić.

– Brena me dva dana prije dolaska nazvala i raspitala se da li je sigurno da dođe u Brčko. Kada je došla, sa njom je bio i pjevač Miloš Bojanić. Njena posjeta svela se na odlazak u stan svojih roditelja i u sestrinu kuću kako bi uzela nekakve dokumente i fotografije. Ona je u Brčkom bila nekoliko sati – kazao nam je Tešić.

On tvrdi i da Brena tom prilikom na sebi nije imala uniformu Vojske Republike Srpske nego safari odijelo.

– To su tipične dezinformacije. Pa sjećate se da je plasirana i laž da se Fahreta pokrstila i da se zove Jelena, što je notorna laž, kao i to da je pjevala srpskim vojnicima i obilazila ratne linije. Cijela Brenina porodica je tokom rata bila neutralna, jer osim nje, i njena sestra i brat žive u mješovitim brakovima – zaključio je Tešić.

S druge strane, u Brčkom postoji nekoliko osoba koje tvrde da je Brena za vrijeme svog boravka u ovom gradu ispred Doma kulture djelila srpskim vojnicima po 50 njemačkih maraka, ali niko od njih ne želi o tome javno govoriti.

Anonimna svjedočenja

Također, postoje i oni koji tvrde da je Brena tada obišla ratne linije srpske vojske na području Brčkog, gdje im je čak i zapjevala. Ovakve tvrdnje iznose svjedoci koji su tada, navodno, kopali rovove i koji o tome neće da javno govore.

Iako jedni tvrde da je Brena, kada je došla u Brčko, bila u safari odijelu, postoji nekoliko svjedoka koji, pod uvjetom anonimnosti, govore da je Brena bila u četničkoj uniformi.

– Brenu sam vidio svojim očima pred Domom kulture u Brčkom, gdje je četničkoj vojsci dijelila pare. Jedan od njih upitao ju je bi li dobio novac da je zapalio kuću njene sestre, na šta Brena nije odgovorila. Tada sam sa još nekim Bošnjacima i Hrvatima čekao da nas odvezu na kopanje rovova i vidio sam je u uniformi VRS – govori jedan ugledni Brčak koji želi ostati anoniman.

Nikada objavljeni TV prilog Dragana Đukića

Nekadašnji novinar srpske televizije Kanal S u Brčkom i u ratno vrijeme dopisnik TV Novi Sad iz ovog grada, a danas urednik na lokalnoj televiziji Hit Dragan Đukić sjeća se da je za vrijeme Breninog boravka uzeo izjavu u blizini zgrade policije.

– U izjavi, koja je bila totalno antiratna, Brena je osudila ratna zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije. Rekla je da je svaki rat glupost – prisjetio se Đukić susreta sa Brenom 1994. godine.

Kako doznajemo, ovaj prilog nikada nije emitiran ni na Kanalu S niti na TV Novi Sad, jer se nije dopao tadašnjim urednicima i, za njihov ukus, bio je isuviše antiratni.

Snimci Lepe Brene, koji su nastali u centru Brčkog u proljeće 1994. godine, a koje objavljujemo, pohranjeni su u privatnom arhivu Dragana Đukića, autora neobjavljenog TV priloga.