Princ Muhammed ibn Selman i Sisi vrše žestok pritisak na Mahmuda Abbasa i Palestince da se odreknu Jerusalema

0
SHARE

Dva izvora bliska palestinskom rukovodstvu potvrdila su poznatom izraelskom portalu i24NEWS da su Saudijska Arabija i Egipat vrše pritisak na Mahmuda Abbasa da pristane na “pogodbu stoljeća” sa Izraelom. Portal i24NEWS, pozivajući se na neimenovane izvore, navod da su saudijski prestolonasljednik Muhammed ibn Selman i egipatski predsjednik Abdulfettah Sisi, poručili Abbasu da nema drugog izbora nego da prihvati političku pogodbu u medijima prozvanu “pogodbom stoljeća”.

Isti portal navodi da pogodba sadrži tačku kojom se Palestinci odriču prava na povratak i uspostavljanja glavnog grada na tlu istočnog Jerusalema.

Službeni Rijad i Kairo zahtijevaju od Abbasa da bude fleksibilniji u pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelom i da se ne drži kruto upozorivši Abbasa da će se kajati ako ne prihvati pogodbu, jer je to “posljednja šansa za mir”.

Izraeski portal piše kako je Abbas izložen strahovitom pritisku da odustane od insistiranja na tome da istočni Jerusalem bude glavni grad buduće palestinske države i da kao alternativu prihvati Abu Dis. U zamjenu za odricanja od prava na povratak Palestinaca, lideri dvije zemlje nude da se Palestinskim izbjeglicama u arapskim zemljama prizna punopravno državljanstvo u zemljama u kojima su trenutno nastanjeni kao izbjeglice.

“Pogodba stoljeća” nudi Izraelcima puni suverenitet nad svetim mjestima u starom jezgru Jerusalema.

Izraelski portal ističe kako se pritisak na Abbasa iz dana u dan povećava, u svjetlu nastojanja arapskih i zaljevskih zemalja, uključujući i Saudijsku Arabiju, da normaliziraju odnose sa Izraelom.

Izraelski ministar Ayoob Kara, u februaru 2017. godine izjavio je da je egipatski predsjednik Abdulfettah Sisi predložio uspostavljanje palestinske države na području Gaze i jednog dijela Sinaja, a da se zapadna obala preda Izraelu. On je, također, kazao kako će Trump i Netanyahu podržati uspostavu palestinske države na tlu Gaze i Sinija, te da će to biti početak izraelskog saveza sa “sunijskom zajednicom”.

Član Izvršnog Odbora PLO-a, Ahmed Medždelani izjavio je oficijelnoj palestinskoj televiziji da je prijedlog “pogodbe stoljeća” Abbasu izložen na sastanku sa saudijskim prestolonasljednikom Muhammedom ibn Selmanom.

Palestinski pregovarač Saeb Erekat, ranije je izjavio da je jedna od tačaka pogodbe da će glavni grad Izraela biti Jerusalem, a glavni grad Palestine Abu Dis, selo na periferiji Jerusalema. Zatim, da će palestinska država biti uspostavljena na teritoriji Gaze, jednog dijela Sinaja, i područjima A i B okupirane Zapadne obale: kao i da će palestinska država biti u potpunosti demilitarizirana i bez vojske, samo sa jakim policijskim snagama; uspostavljanje obavještajno-sigurnosne koordinacije palestinske države sa Jordanom, Egiptom, SAD-om; naturaliziranje svih Palestinaca u Jordanu; odlazak svih Palestinaca iz Libana na način da će im se pružiti olakšani uslovi dobijanja azila u zapadnim zemljama.

Pripremio: Abdullah Nasup