Privedena po zakonu jer nije vakcinisala decu

0
SHARE

Uhapšena Jelena Miletić je supruga člana Predsedništva pokreta Dveri iz Loznice, a o njenom hapšenju javnost je obavestio lider te organizacije Boško Obradović posredstvom Twitter naloga.

Miletić je uhapšena jer nije poštovala zakon, koji nalaže obaveznu vakcinaciju i kažnjavanje roditelja koji postupaju drugačije, odnosno ne vakcinišu svoju decu.

Lider Dveri je objavio snimke ovog događaja i napisao da “Dveri nisu protiv vakcinacije”, ali da “ona ne može biti nametnuta silom, a da ne znamo ispravnost novih vakcina”.
Povezane vestiVakcinacija dece u Srbiji: Situacija alarmantnaIzrečene prve kazne zbog MMR vakcina (ANKETA)Vakcinacija: Možda vam ovo promeni mišljenje…

“Posebno niko ne može zbog toga biti kažnjavan. Ako više ne radi Torlak i nemamo domaće vakcine – kako da verujemo sistemu posle lažnog svinjskog gripa?“, zapitao je Obradović.

Njemu su mnogi odgovori na tvit, navođenjem zašto je vakcinisanje dece dobro, pre svega kako bi bile suzbijane razne epidemije, kao i da su sve vakcine detaljno ispitane pre puštanja u upotrebu.

Protiv roditelja koji odbijaju da vakcinišu decu u Srbiji, posle delovanja takozvanog “antivakcinaškog pokreta” podnose se prekršajne prijave, ali i izriču kazne.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen februara 2016. godine, predviđene su kazne za roditelje koji ne vakcinišu svoju decu – od 30.000 dinara do 150.000 dinara.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, u najvećem padu je vakcinacija dece MMR vakcinom (protiv malih boginja, rubeola i zauški).

Aprila prošle godine, Inspekcija Ministarstva zdravlja je objavila da je podnela 1.256 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv roditelja koji odbijaju da daju deci MMR vakcinu.