Protesti u Jerusalemu: Intervenisala izraelska policija, pendrecima prebijaju Palestinski narod (FOTO) 

0
SHARE

Planirana je šetnja do Damaške kapije gdje je izraelska policija postavila željezne barikade. Na ovaj način su ih željeli spriječiti Palestince da dođu do Damaških vrata ali i jerusalemskih ulica

JERUSALEM (AA) – Tokom protesta, organizovanih nakon džuma-namaza u Jerusalemu, biber sprejom intervenisala je izraelska policija, javlja Anadolu Agency (AA).

Američki predsjednik Donald Trump 6. decembra je donio odluku o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela, kao i premještanje američke ambasade iz Tel Aviva. Uslijedili su brojni protesti širom Zapadne obale i na granici sa Gazom u kojoj je, prilikom intervencije izraelskih snaga, povrijeđen veliki broj Palestinaca.

U petak su održani protesti vjernika nakon što su klanjali džuma-namaz u džamiji Al-Aksa. Planirana je šetnja do Damaške kapije gdje je izraelska policija postavila željezne barikade. Na ovaj način su željeli spriječiti Palestince da dođu do Damaških vrata ali i jerusalemskih ulica.

Demonstranti su se razdvojili, a izraelska policija je nakon intervenisanja biber sprejom i privela neke od njih. Na ulicama Jerusalema se nalazi veliki broj izraelskih policajaca.