Putinovi “Noćni vukovi” 19. marta dolaze u BiH, sastat će se s predstavnicima RS

0
SHARE

Putinovi "Noćni vukovi" 19. marta dolaze u BiH, sastat će se s predstavnicima RS

Prema istom izvoru, tura nosi naziv “Ruski Balkan” i tokom nje vjerovatno će se sastati s političkim predstavnicima Republike Srpske, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Neki stručnjaci kažu da motociklisti možda imaju za cilj da podstiču antizapadno raspoloženje na Balkanu, regionu s komplikovanom historijom etničkih tenzija, separatizma, oružanog sukoba i konkurentnih utjecaja Rusije i Zapada.

“Ako pogledate šta ti ljudi rade. Oni inspirišu ekstremističku ideologiju i povezani su s različitim grupama koje podstiču ekstremizam”, rekao je Reuf Bajrović, bivši političar u Bosni, za Newsweek.

“Ovo vidim kao dio njihove šire strategije, da destabilizuju Balkan u nečemu u čemu žele”, dodao je Bajrović.

Neki analitičari tvrde da su “Noćni vukovi” već počeli sklapati veze s proruskim političarima na Balkanu.

“Posjeta je problematična, jer je to kriminalna, paravojna organizacija, direktno predstavništvo Kremlja, koja počinje sve više otkrivati otvorene političke veze sa secesionističkim režimom političara bosanskih Srba Miloradom Dodikom i autokratskom vladom Predsednika Srbije Aleksandra Vučića”, kaže za Newsweek Jasmin Mujanović, balkanski analitičar.

“Ovo su pojedinci koji su veterani konflikta Ukrajine, neki od njih vjerovatno imaju iskustva u jugoslavenskim ratovima i imaju evidenciju da se ponašaju kao Putinovi šokantni vojnici”.

Bez obzira na to da li Rusija ima utjecaja, rukovodstvo “Noćnih vukova” očigledno vjeruje da je banda historijska misija. “Naši motocikli su svemirski brodovi pod zvijezdama uz pomoć kojih pišemo historiju i koji su zauvijek povezani s borbom za budućnost Rusije”, rekao je Aleksandar Zaldostanov, vođa Noćnih vukova, koji nosi nadimak Hirurg, u nedavnom intervjuu za “Srpski glas”.

Putinovi anđeli

Bili su anarhični zaljubljenici motora, a sada su pristalice ruskog predsjednika. Upoznajte “Noćne vukove”, najozloglašeniju moskovsku motorističku bandu.

Ovako počinje tekst koji je nedavno objavio britanski The Guardian predstavljajući ovu skupinu.

The Guardian piše i da se klub može pohvaliti hiljadama članova širom istočne Evrope, kao i da uživa bliske odnose s ruskim predsjednikom, što je navelo neke da ih nazovu Putinovim anđelima.

Iako je klub sa sjedištem u Moskvi privukao međunarodnu pažnju medija, postojanje kluba u samoproglašenoj Luganskoj narodnoj republici (LNR) ostaje uglavnom neprijavljeno.

Za članove Noćnih vukova kolaps Sovjetskog Saveza ostaje izvor dubokog žaljenja. Aneksija Krima im je pružila savršenu priliku da pomognu Rusiji da ponovo utvrdi svoju snagu i uzdigne izgubljenu oblast. “SSSR je bio najmoćnija imperija na svijetu”, njihova je poruka.

Noćni vukovi su prvo krenuli iz podzemlja u Moskvi 1980-ih godina. U liberalizovanom okruženju koje je cvjetalo pod reformama Mihaila Gorbačova.

Od tih ranih godina, Noćni vukovi evoluirali su iz anarhičnih zaljubljenika dvotočkaša u ključnu komponentu propagandne mašinerije u Kremlju. August 1991. godine bio je ključni trenutak kada su se pomjerili s margine pridružujući se otporu protiv neuspešnog antigorbačovog puča koji su pokrenuli komunistički tvrdolinijaši.

Tokom devedestih klub je održavao godišnje zabave motocikala i pokrenuo liniju odjeće Wolf Wear. Od tada je Putin postao njihov najmoćniji pokrovitelj, sankcionišući ogromne grantove i vozeći Harley-Davidson na tri točka kao pratnja “Noćnih vukova”.

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor globalnih pitanja na Univerzitetu u New Yorku, kaže da Noćni vukovi djeluju kao “zastupnici i alati države”.

Drugim riječima, Kremlj ih je izvukao s margina kako bi iskoristili njihov proputinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao moćan izvor laganog utjecaja.

Sankcije za “Noćne vukove”

Podsetimo, prošle godine gruzijska vlada je zabranila ulazak ruskoj motorističkoj bandi koja je usko vezana s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Gruzijski ministar unutrašnjih poslova Giorgi Mgebrišvili rekao je novinarima u Tbilisiju 3. maja da članovima “Noćnih vukova” nije bilo dozvoljeno da uđu u zemlju 2. maja. Osim toga nije davao nikakve druge detalje.