Rožajci drže do tradicije: Početak Ramazana uz pucanj topa

0
SHARE

Mjesec Ramazan za muslimanske vjernike u Rožajama već četiri godine počinje tradicionalno uz pucanj topa sa istoimenog brda iznad ovog grada.

Rožajci su jedni od rijetkih u Crnoj Gori koji se drže ove tradicije da se uz odjek topa ili prangije oglasi početak ili kraj dnevnog posta za vrijeme Ramazana. Po običaju, mnoštvo sijalica treba da osvijetli minaret i vjerniku je to znak za iftar, odnosno večernji obrok tokom posta.

Mada je u Rožajama nekada postojao pravi ramazanski top koji je za vrijeme muslimanskog svetog mjeseca označavao početak iftara, glavni rožajski imam Rejhan Hot za CDM kaže da je sada sve to improvizovano.

“U pitanju je improvizovani top sa pirotehničkim sredstvima, ali ipak održavamo tradiciju”, dodao je on.

Foto: Rožaje today

Top je postavljen na inicijativu džematlija iz ovog grada koji su u saradnji sa Islamskom zajednicom Crne Gore obnovili ovu tradiciju.

“Građani Rožaja su ovo sa oduševljenjem prihvatili. Jedini smo u Crnoj Gori koji se drže ovog običaja. U Sarajevu to postoji odavno i ta se tradicija ne kida”, kaže Hot.

Tako će top i ove godine, počevši od 16. maja – prvog dana Ramazana, oglašavati i radovati sve postače.

Osim Rožajaca, i Plavljani također drže do tradicije pa se ramazanski top nalazi u blizini Stare ili Čaršijske džamije.

Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara, a njegov početak se obilježava pojavom polumjeseca. To je mjesec u kome je, kako se vjeruje, počelo objavljivanje Kur’ana.

Ramazanski post počinje u zoru i traje čitav dan do zalaska sunca, kada se priprema iftar, nakon čega su jelo i piće dopušteni tokom cijele noći.

Tokom Ramazana vjernici bi trebalo da posjećuju rodbinu, komšije, braću po vjeri, kao i da obilaze bolesne i pomažu siromašnima i nemoćnima.

(Rozaje Today)