ROŽAJE – Ovo je moje vjersko obilježje, ovo je moje pravo i moja sloboda govora i mišljenja

0
SHARE

NEDŽMIJA LUKAČ – DOKTOR PEDAGOGIJE – O HIDŽABU I VAŽNOSTI OBRAZOVANJA MUSLIMANKI- HIDŽAB JE MOJA KRUNA.

Ovo je moje vjersko obilježje, ovo je moje pravo i moja sloboda govora i mišljenja“

Hidžab – znak pokornosti Bogu i znak samopoštovanja.

Koliko je ovaj oblik oblačenja koji je u časnom Kur’anu jasno propisan za žene-muslimanke danas prhvaćen i koliko izaziva oprečna mišljenja kod onih koji nisu imali prilku da žive u multietničkim sredinama gdje su mogli da dosegnu njegovo značenje i svrhu.

U Rožajama je ranih devedesetih godina, Nedžmija Lukač bila prva koja je donijela odluku odluku da nosi hidžab – da praktikuje Islamski način življenja oblačenja, donijela i Rožajka Nedžmija Lukač.

Nedžmija kaže: „od ranog djetinjstva sam spoznala islam i uvijek imala želju da živim po propisima islama, iako je to za 90-te godine prošlog vijeka bio veoma, može se reći hrabar potez, kada se u obzir uzmu sva dešavanja koja su se tada nadvijala nad cijelim Balkanom. No, to me nije pokolebalo i moja odlika je bila konačna, na što sam danas ponosna.

Početkom 90-ih godina, kaže dalje Nedžmija, kada smo kao društvo počeli da se integriramo u novi sistem“ vrijednosti“ – prelazak iz komunizma u kapitalizam gdje nas je prethodni sistem učio da je Islam „nazadan“ kao i sve ono što on nosi sa sobom, trebalo je dosta snage za borbu i razbijanje predrasuda.

Sada, kada se osvrnem na cijeli taj period , kada hvala Bogu sve više mladih djevojaka odlučuje da u pravom smislu riječi žive islam, ne zanemarujući lično obrazovanje i edukaciju, što me jako raduje, vidim da je moja odluka bila veoma ispravna.

Može se reći da su današnji uslovi neuporedivo bolji, jer je prije desetak godina otvorena i prva medresa sa internatskim načinom obrazovanja te je diploma medresa od strane Ministarstva obrazovanja priznata kao i svaka druga srednja škola u Crnoj Gori a to je može se reći plod jedne sinhronizovane borbe Islamske zajednice u Crnoj Gori, što me zaista raduje.

Nedžmija je na svom blogu objavila sadržaj koji je dovoljno govori o njenom snažnom ubjeđenju i odluci da živi po kodeksima koje nalaže Islam. Prenosimo je u cjelosti:

Ovo sam ja!
Ovo je moje vjersko obilježje, ovo je moje pravo i moja sloboda govora i mišljenja. Ne, meni ovo ne smeta, ja živim sa ovim. Živim kao formirana ličnost bez prisile bilo koga. Meni ne plaćaju za moju “krunu”, već je ponosno nosim u ime Onoga čija je zaštita nad nama obećana. Ja se osjećam zadovoljno, smireno i istinski srećno. Sva ujdurma oko naših hidžaba jeste atak na naše ličnosti, atak na slobodu izbora, atak na sve svjetske povelje ljudskim pravima i slobodi ispovijedanja vjere.

Želim u ime svih mojih sestara da poručim da smo MI snažne, jer nas čuva Jedan Koji je od svih Snažniji, mi smo dio Ummeta najodabranijeg, mi smo one koje odgajaju buduće generacije i samim tim ne dozvolimo da nas tuđa mišljenja, koja su nekompetentna i u neku ruku smiješna, obeshrabre u našoj borbi. Budimo jake, kao su sto su bile naše majke: Aiša, Fatima, Haridža… Budimo sretne. Nasmijane. Budimo obrazovane, pametne, inteligentne. Budimo ponos onih koje okružujemo“.