Sandžak – Tri komisije ispituju okolnosti smrti porodilje

0
SHARE

priboj 678x381

Tri nezavisne komisije za utvrđivanje okolnosti pod kojima je preminula porodilja Biljana Slović (31) iz Pribojske Banje, trebalo bi da ponude stručno mišljenje o njenom lečenju u bolnicama u Priboju i Užicu, ali i u Ginekološko-akušerskoj klinici u Beogradu.

To je za Danas saopštila Danijela Vasiljević, portparolka Zdravstvenog centra Užice i dodala da je radi unutrašnje kontrole direktor te ustanove dr Miloš Božović formirao dve komisije – jednu koja bi trebalo da utvrdi okolnosti u kojima je 25 dana pacijentkinja bila lečena u Opštoj bolnici Priboj i drugu za Opštu bolnicu Užice, u kojoj je lečena pet dana. Treću komisiju, kako je rekla, formiralo je Ministarstvo zdravlja, radi eksterne kontrole u tim bolnicama, kao i u GAK-u, gde je preminula 3. marta.

– Biće obavljen kompletan stručni nadzor o toku lečenja pacijentkinje, a kada sve tri komisije okončaju rad, biće sačinjen objedinjeni izveštaj i očekuje se da će on biti završen tokom naredne sedmice – rekla je Vasiljević.

Milanko Grozdanić, otac preminule porodilje, za smrt svoje kćeri okrivio je lekare u pribojskoj bolnici koji su obavili porođaj, optužujući ih da je nisu adekvatno lečili i protiv njih je podneo tužbu. Pacijentkinja se porodila carskim rezom 1. januara ove godine u pribojskom porodilištu i rodila je dečaka i, kako navodi otac, lekari su mu rekli da je „porođaj protekao u najboljem redu“. Tri dana kasnije, usledile su komplikacije i visoka temperatura, pa su lekari, kako svedoči, otvarali ranu, čistili je i tvrdili da je u pitanju „manja infekcija“. On dodaje da je porodica molila lekare da nešto preduzmi ili da je pošalju u drugu bolnicu, ali da su im oni uzvraćali da “ne treba da brinu, da je temperatura posledica infekcije i da će sve to proći za koji dan”.

– Mojoj kćerki bilo je sve lošije, zbog infekcije i bolova u plućima. U veoma teškom stanju, tek posle 25 dana od porođaja, prevezli su je u užičku bolnicu, u kojoj su mi lekari rekli da je rana zapuštena i da će morati da je transportuju u Klinički centar Srbije – ogorčen je otac preminule pacijentkinje.

On navodi da je njegova kćerka 1. februara hitno operisana u Kliničkom centru Srbije i da je bila u komi od 14. februara do 3. marta, kada je preminula.

– Mojoj kćerki nije pružena savesna lekarska pomoć u bolnici u Priboju i greškom dvoje lekara, koji su obavili carski rez, čija imena sam naveo u prijavi policiji, dobila je sepsu. Oni su direktno odgovorni za njenu smrt. Do 25. januara, svakodnevno smo dolazili u pribojsku bolnicu i tražili od lekara da nam objasne šta se dešava, ali oni su nas, sve vreme, ubeđivali da je sve u redu. Lekari u Užicu su nam rekli da je njeno stanje veoma loše i da mora na lečenje u Beograd, gde je operisana, ali bilo je kasno – dodaje otac i optužuje pribojske lekare što njegovu kćerku, ukoliko nisu mogli 25 dana da utvrde uzroke komplikacija, nisu prevezli na lečenje u Užice ili Beograd.

Grozdanić poručuje da će pravdu potražiti na sudu, kako se tragedija njegove porodice nikome ne bi ponovila.

U užičku bolnicu primljena u lošem stanju

– Pacijentkinja je primljena u užičku bolnicu u veoma lošem stanju. Bila je u koronarnoj jedinici, zbog sumnje na emboliju pluća, sanirana je i, tek kada je bila u stanju da bude transportovana, prevezena je na dalje lečenje u GAK u Beograd – kaže Danijela Vasiljević. Ona je dodala da komisiju za nadzor u pribojskoj bolnici čine dva ginekologa i pravnik, a komisiju koja je zadužena za ispitivanje toka lečenja u Užicu čine ginekolog, hirurg i kardiolog i da su svi oni iz užičke bolnice, dok su u komisiji Ministarstva zdravlja njihove kolege koje nisu iz Užica.

 (Danas)