Saudijska Arabija kupuje još 48 aviona Typhoon od Britanije

0
SHARE

Saudijska Arabija i Velika Britanija danas su potpisale načelni sporazum o kupovini još 48 lovačkih aviona Eurofighter Typhoon, saopćio je proizvođač, britanska grupa BAE Systems, ali nije objavio cijenu.

Sporazum je sklopljen tokom posjete saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana Velikoj Britaniji.

Eurofighter Typhoon jest dvomotorac s fiksnim, “delta”-krilima, projektovan 1983. u skladu s tadašnjim potrebama. Namijenjen vojskama Zapada za uvjete Hladnog rata, imao je velike političke probleme zbog okončanja tog sukoba, a uslijedile su finansijske i tehničke teškoće, te je taj avion nakon niza izmjena u upotrebi tek od 2003. godine.

Koriste ga ratne avijacije Austrije, Italije, Njemačke, Velike Britanije, Španije i Saudijske Arabije, a za kupovinu se zanimaju Oman, Kuvajt i Katar. Ukupan broj isporučenih aviona dostigao je 599 u 2016. godini, a proizvedena su 623. Jedan takav avion košta od 90 do 125 miliona eura.

Višenamjenski lovački avion

Naoružan jednocijevnim automatskim topom koji u minuti ispaljuje 1.700 granata kalibra 27 milimetara, Typhoon je višenamjenski lovački avion. Osposobljen i za efikasno djelovanje po ciljevima na tlu, može nositi bombe s laserskim i GPS navođenjem raznih proizvođača, uz sistem za gađanje više ciljeva istovremeno. Sposoban je nositi i krstareće rakete i raketama gađati ciljeve u zraku iza horizonta.

BAE Systems dio je evropskog konzorcija Eurofighter, u kojem su i Airbus i italijanska Finmecanica.

BAE Systems pozdravio je sporazum kao “pozitivnu etapu” ka sklapanju ugovora sa Saudijcima o modernizaciji njihovih oružanih snaga.

Saudijska Arabija već je dobila 72 ta aviona, naručena prije deset godina.

Ako ugovor bude potpisan, to će biti podrška Eurofighteru, koji čeka veće ugovore, a nada se i prodaji 24 letjelice Kataru za osam milijardi dolara.

Zbog usporavanja proizvodnje Eurofightera, BAE Systems u oktobru prošle godine objavio je ukidanje 1.400 radnih mjesta.

Izvor: Agencije