Saudijska kampanja protiv korupcije bi mogla oduzeti 800 milijardi dolara

0
SHARE

IslamBosna.ba– Vlasti Saudijske Arabije planiraju da u okviru započete kampanje borbe protiv korupcije zaplijene aktive i novčana sredstva na sumu do 800 milijardi dolara prenosi u novom izvještaju Wall Street Journal.

Američki poslovni list citira neimenovane izvore tvrdeći da vlada Saudijske Arabije planira zaplijeni do 800 milijardi dolara na osnovu toga što su stečeni putem korupcije.

Od početka kampanje saudijske banke su zamrzle više od 1.200 računa koji pripadaju pojedincima i kompanijama u Kraljevini.

Najistaknutiji od uhapšenih se drže protiv svoje volje u hotelu Ritz Carlton u Rijadu uključujući i najpoznatijeg međunarodnog investitora, El-Velida bin Telala, za kojeg se smatra da vrijedi 16,7 milijardi dolara, prema magazinu Forbes.

Prijestolonasljednik Muhammed bin Selman je kazao da će imovina stečena korupcijom biti nacionalizovana.

Wall Street Journal navodi da se znatan dio od pomenutih 800 milijardi dolara nalazi izvan Saudijske Arabije, što će otežati zaplijenu.

Kritičari su, međutim, ovaj potez saudijskih vlasti nazvali još jednim dokazom da Bin Selman eliminiše svaku moguću opoziciju osiguravajući svoj uspon na prijesto i sveobuhvatnu kontrolu nad zemljom.

Bin Selmanovi motivi su također dovedeni u pitanje s obzirom da se njegova vizija zemlje suočava sa finansijskim preprekama. Mladom princu je potreban gotov novac za finansiranje vladinih investicionih planova, koji su otežani padom cijena nafte.

Očekuje se da će saudijske vlasti izvršiti nova hapšenja nakon trogodišnje istrage korupcije u Kraljevini. Zvaničnici su također zabranili velikom broju osoba da napuste zemlju, uključujući i na stotinama članova kraljevske porodice i pojedinaca koji su povezani sa već uhapšenim osobama.

IslamBosna.ba