SBB: Neznalica Izetbegović nije uspio ni najlone staviti na porušene zgrade

0
SHARE

Savez za bolju budućnost (SBB) reagirao je saopćenjem na poruke koje su poslane na današnjem skupu SDA u Zetri.

“U društvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Federacije BiH Fadila Novalića, član Predsjedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, kao dio najvišeg trojca vlasti u državi, besramno proziva Savez za bolju budućnost (SBB) da tobože blokira izgradnju autoputeva”.

SBB u saopćenju optužuje SDA i Izetbegovića da su glavni i najveći krivci što nema masovne izgradnje autoputeva.

“Nesposobni Izetbegović je zaboravio da za 27 godina njegove propale vlasti nema niti jednog nacrtanog projekta trase od Sarajeva do Tuzle ili Krajine niti je izvršena eksproprijacija ili isplata ljudima kroz čiju imovinu bi prošla cesta”, navodi SBB-a.

Osim toga, tvrde da nema ni osiguranih finansija, crteža, proračuna, urbanističkih i građevinskih dozvola te unaprijed pripremljenih novčanih fondova.

“Izetbegović, koji je bio višegodišnji stranački direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, a nije uspio ni najlone da stavi na porušene zgrade, krije da je upravo on, zajedno sa Zvizdićem, Novalićem i porodičnom turskom grupom ‘Čengiz’, jedini krivac što je zaustavljena svaka ozbiljnija izgradnja u BiH”, kažu u SBB-u.

Navode i da, za razliku od pojedinaca iz Socijaldemokratske partije (SDP) od prije četiri godine, “SBB nije ni pomislio da bude dio bakirovsko-turskog tala”.

“To je jedini razlog zašto je on blokirao izgradnju do oktobra, jer se uzaludno nada da će nakon izbora dobiti drugog partnera kako bi ‘Čengiz’ ponovo iznosio stotine miliona KM iz BiH”, kaže se u saopćenju za javnost SBB-a.

Iz ove stranke tvrde i da je bilo i slučajeva kada je postavljan asfalt tanji nekoliko centimetara od ugovorenog, da su “ukidani” tuneli koji su unaprijed uračunati u projekt uz preveliku cijenu, “a sve radi crnih fondova za finansiranje SDA”.

Izetbegoviću su u saopćenju poručili da u oktobru on, Zvizdić, Novalić i porodica Čengiz odlaze u prošlost, a da SBB ide u bolju budućnost, “uz podršku naroda te s novom državotvornom energijom i izgradnjom koju Izetbegović neće moći blokirati”.