SDA Sandžaka i LDP dogovorile principe zajedničkog delovanja

0
SHARE

Predsednici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Liberalno demokratske partije (LDP) Sulejman Ugljanin i Čedomir Jovanović dogovorili su danas u Novom Pazaru 10 principa na osnovu kojih će te dve političke opcije delovati u budućnosti.

Među principima se nalaze dalja demokratizacija društva, jačanje institucija, promocija tolerancije, slobode govora, nova regionalna politika, kao i priznavanje svih presuda koje se tiču sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Te dve stranke zalagaće se i za ubrzanje pristupanja Srbije Evropskoj uniji i NATO savezu, definisanje statusa Sandžaka, konačno rešavanje statusa Kosova uz uvažavanje realnosti i princip razumevanja specifičnosti na kojima je napravljena Bosna i Hercegovina.

Lider SDA Sandžaka istakao je da po tim principima već deluje njihova poslanička grupa u Skupštini, a da sada sa tim principima i programom izlaze pred građane.

“Ove principe nudimo i predsedničkim kandidatima, pa ako je neko od njih spreman da ih uvrsti u svoj program, mi ćemo ga podržati”, rekao je Ugljanin.

Predsednik LDP naglasio je da je atmosfera u Srbiji veoma loša i da je zahtevala od njih da jasno kažu šta je ono što je potrebno kako bi Srbija izašla iz problema.

“Neko je morao da kaže Evropa, a ne Rusija, iako nemam ništa protiv te države, da kaže NATO, a ne ludilo devedesetih, da kaže istinu o Kosovu i da je potrebna promena politike prema toj zemlji, da je potreban pošten odnos prema Bosni i narodima koji u njoj žive i promena jezika kojim se govori sa Hrvatskom”, kazao je Jovanović.

On je dodao da za takvu politiku mora imati mesta i u predsedničkoj kampanji i da će, umesto “obaranja ruku sa Vučićem, Nikolićem ili Šešeljom”, pobedom na izborima smatrati da takva poruka stigne do građana.

“Ovi predsednički izbori su već izgubljeni zbog nesposobnosti većine opozicionih stranaka i jedina dilema je da li će Vučić osvojiti mandat u prvom krugu ili će Nikolić pobediti Šešelja u drugom”, rekao je Jovanović.

N. Kočović