Skandal: Izetbegoviću interesi BiH važniji od Srbije

0
SHARE

Većina medija u susjednoj Srbiji šokirana je činjenicom da član Predsjedništva BiH neće da radi za ciljeve Srbije nego uporno štiti interese svoje zemlje.

Izetbegović se jučer tokom konferencije za medije u Beogradu, mimo očekivanja i protokola, uključio i ispravio navode Dragana Čovića i Aleksandra Vučića. Poručio javnosti da BiH u pitanju Kosova i drugih vanjskopolitičkih pitanja neće usmjeravati svoju politiku prema željama Srbije. Prije njega je Čović, mimo dogovora i bez konsenzusa, odlučio počastiti svoje beogradske domaćine potvrdom da će ispoštovati svaku njihovu želju.

Srbijanske dnevne novine, od kojih je većina jako bliska vladajućim krugovima, od toga su napravile skandal. „Iznervirani Bakir srušio sve dogovore“, „Bakir sam protiv svih“, „Izetbegović potkopao dogovor o Kosovu sa sastanka“, „Bakir pljunuo na dil sa Srbijom“ – vrište naslovnice Večernjih novosti, Politike, Blica i Kurira.

 

Začudo, tabloidska ćuskija Aleksandra Vučića, Informer, na naslovnici uopšte ne tretira ovaj događaj.

Srbijanska politička i medijska javnost već duže vrijeme vodi kampanju protiv Izetbegovića nastojeći ga predstaviti kao destruktivni faktor u regionalnoj saradnji i pomirenju na principu „svi smo mi isti zločinci“.

Kampanja katkad liči i na opsesiju, jer je valjda teško svariti činjenicu da nakon više od jednog stoljeća bošnjačka politika nije samo politika prilagođavanja interesima susjeda i komšija.

(J. K./Bportal.ba)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here