ŠOKANTNO: MUFTIJA ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA U ZAPADNOJ EVROPI GOST PARADŽEMATA

0
SHARE

Ako je vjerovati objavama džemata CCIN iz grada Witlza u Luksemburgu, muzičkom koncertu u organizaciji ovog džemata koji je zakazan za 6. oktobar 2019. godine prisustvovaće i dr. Osman ef. Kozlić, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Evropi. Sve bi to bilo za pozdraviti kada bi zanemarili činjenicu da je CCIN ustrojen kao paradžemat u Luksemburgu.

Naime, u Luksemburgu postoji organizovana Islamska zajednica, takozvana Šura, koja u svom okrilju okuplja sve džemate u ovoj zemlji, izuzev CCIN u Wiltzu i džemata Tewhid u gradu Eschu. Ovaj drugi, istini za volju, za razliku od džemata CCIN, zbog svoje isključivosti i desničarskih stavova nikada nije ni izrazio želju da uđe u Šuru. Značajno je za pomenuti da je upravo Šura ta koja je prije par godina izdejstvovala zvanično priznavanje islama u Luksemburgu.

Odluka uvaženog muftije Osmana ef. Kozlića da svoju misiju u Zapadnoj Evropi započne posjetom paradžematu naišla je ne samo na čuđenje, već nažalost i na oštru osudu, ali i na podsmjeh velikog broja Bošnjaka u Luksemburgu. Taj negativan trend se širi u drugim zemljama Zapadne Evrope i niko sem Boga ne zna koju će konačnu štetu njegova posjeta načiniti kako poziciji muftije Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Evropi, tako i Rijasetu. Nakon ovakvih promašaja, kroz posjete naših zvaničnika kontraverznim paradžematima, nemojmo se čuditi inicijativama tipa REFKO u Austriji, koja sigurno je, neće ostati usamljena, ako naš Rijaset u zemljama dijaspore nastavi ponašati se kao slon u prodavnici porcelana, pritom, vjerujemo nesvjesno, praveći ogroman nered lokalnim islamskim zajednicama, džematima i muslimanima, a protiv istog takvog nereda navodno se nastoji svim snagama boriti na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Interesantno je da ni Šura kao vrhovni predstavnički organ muslimana Luksemburga još nije reagovala povodom najavljene posjete paradžematu od strane muftije Kozlića. Vjerujemo da do reakcije još nije došlo jer su članovi Šure itekako svjesni činjenice da paradžemat CCIN ne uživa nikakvu podršku među muslimanima Luksemburga, te da CCIN, u nesnalaženju na lokalnom terenu i nemogućnosti da se prikjuči Šuri, na Rijaset i njegove organe i službenike gleda kao na rezervnu gumu, koju će, iz iskustva govoreći, izlizati prije nego li Rijaset shvati za kakve namjene je poslužio navedenom paradžematu.

Također ono što je krajnje zanimljivo, paradžemat CCIN ne samo da u Luksemburgu funkcioniše mimo šire zajednice, već pruža aktivnu podršku i udbaškoj takozvanoj Islamskoj zajednici Srbije. Zbog toga je posjeta muftije Kozlića ovom konraverznom paradžematu dodatno čudna i krajnje paradoksalna.

Da li u Rijasetu a pritom prvenstveno mislimo na Ured za dijasporu, ima dovoljno trezvenih glava koje će dok još ima vremena shvatiti da su dovedeni na tanak led i načiniti korak nazad, pokazaće nam vrijeme. Nadamo se da ovaj događaj neće nanijeti trajnu štetu u odnosima Bošnjaka Luksemburga i Rijaseta u Bosni i Hercegovini.

D.H