Sređivao je travu i očešao se o biljku koja RASTE I KOD NAS. Delovalo je kao da nije ništa, a onda je počela AGONIJA

0
SHARE

Nejtan Dejvis (32) iz Velsa dobio je strašne povrede nakon što u svom vrtu očešao o biljku iz porodice Apiaceae roda Heracleum (štitare), među koje spada i uobičajena medveđa šapa, ali i toksični divovksi svinjski korov. Kako je rekao, povrede su bile tako strašne da je ponekad želeo da odreže nogu od kolena naniže. Završio je u bolnici te je odmah podvrgnut hitnoj operaciji pri čemu su mu otvorili nogu od kolena do zgloba.

Lekari su mu rekli da će možda morati da mu presade kožu da bi popravili štetu nakon što su se plikovi koje je izazvala trava inficirali. Dejvis je umalo ostao bez dela mišića i trenutno ne može da hoda.

FOTO: SCREENSHOT OSTALO / SCREENSHOT

Svoje iskustvo zajedno sa fotografijama podelio je na Fejsbuku, kako bi upozorio sve na potencijalnu opasnost ove biljke (divovski svinjski korov), koja je inače pronađena i na našim prostorima. Dejvis je opisao kako su njegove muke počele dok je bio u bašti sa svojim ocem u subotu 20. maja. Temperatura vazduha bila je više od 20 stepeni C, zbog čega je u vrt izašao u kratkim pantalonama, a onda krenuo da obrezuje živu ogradu i biljke, piše Jutranji list.

– Imao sam par ogrebotina, ali nisam slutio da bi ovo moglo da se dogodi – kazao je.

Do četvrtka na njegovoj nozi počeli su se pojavljivati plikovi.

– Izgledali su kao opekotina. Ali su postajali sve veći. Pokušavao sam to da sakrijem farmerkama jer kod kuće imam malu bebu i pretvarao sam se da me ništa ne boli – kaže on.

Ali kada se u petak u agoniji onesvestio, odmah je prevezen u bolnicu. Nakon dva sata čekanja medicinska sestra htela je da ga pošalje kući sa antibioticima.

– Ali kada je lekar pogledao moju nogu, rekao je da moram na hitnu operaciju. Nakon samo 20 minuta ležao sam na stolu u spavaćici s otvorenom nogom. Uz infekciju koja je jela tkivo noge stvar je dodatno zakomplikovao subkutani emfizem, gas zarobljen ispod rane.

FOTO: SCREENSHOT OSTALO / SCREENSHOT

– Osećaj je bio kao da dirate pirinačne krekere. Nakon prve operacije morao sam na još jednu kako bi unutra stavili crvenu mrežicu. Bol je bila tako jaka da nisam mogao da stojim, a ni sad se ne mogu da se oslonim na nogu. Ponekad poželim da je odsečem. Nikad nisam osetio takav bol – rekao je Nejtan koji se još nalazi u bolnici i trebalo bi da ide na treću operaciju kako bi mu eventualno presadili kožu.

Dejvis trenutno uzima mnogo lekova, uključujući i morfijum, kodein i lekove protiv mučnine.

FOTO: PROFIMEDIA

– Teško je jer ništa sam ne mogu da radim. Medicinske sestre moraju da me skinu i opreru jer sam u kolicima. Pokušao sam sam da hodam odmah druge noći, ali srušio sam se na pod. Mislim da će ova noga biti izvan pogona neko vreme. Lekari su mi rekli u slučaju da se infekcija proširila na list, mogao sam da izgubim mišić, pa bi morali da mi odseku nogu. .

Iako su Dejvisove povrfede retke, ovaj slučaj dokaz je koliko opasna ova biljka može da bude.

Naime, biljke iz roda Heracleum kod ljudi uzrokuju tzv. fitofotodermatitis. Naime, koža kontaminirana biljnim sokom i izložena suncu reaguje osipom u roku 15 minuta nakon kontakta s biljkom, a unutar 48 sati mogu se stvoriti plikovi na koži.

Biljka koja je vrlo opasna i invanzivna otkrivena je prvo u Međimurju na obali reke Mure, a proširila se i u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Opasnost

Heracleum sphondylium, u narodu poznata kao „medveđa šapa”, zeljasta je višegodišnja ili dvogodišnja biljka, iz porodice Apiaceae u koju još spadaju: komorač (Foeniculum vulgare), livadska krbuljica (Anthriscus sylvestris), sedmolist (Aegopodium podagraria) i divovski svinjski korov (Heracleum mantegazzianum). Raste na teritoriji Evrope i Azije.

Iako je većina biljaka iz pomenute porodice bezazlena, pa čak i lekovita poput medveđe šape, među njima je i jedna vrlo toksična – divovski svinjski korov.

Njegov sok može uzrokovati fotodermatitis (tešku upalu kože), kada je koža izložena suncu ili UV-zrakama. U početku je koža crvena i počinje svrab. Tada se stvaraju mehurići u obliku opekotine u roku od 48 sati. Oni formiraju crne ili ljubičaste ožiljke koji mogu da traju i do nekoliko godina.

Prisutnost male količine biljnog soka u očima može dovesti do privremenog ili čak i trajnog slepila. Te su reakcije uzrokovane prisutnošću linearnog derivata furocoumarina u lišću, korenju, stabljikama, cvetovima i semenu, piše portal Atma.hr.

Nađena i u Srbiji

Ona je u junu prošle godine zabeležena na području Srbije prvi put. Primerci su pronađeni u okolini Beograda (Kovilovo) i velika je verovatnoća da ih ima i na drugim mestima u Srbiji (pre svega pored rečnih tokova).

Problem je što je jako teško razlikovati otrovnu od bezazlene vrste…