ŠTA MISLITE JESU LI SVE SVEKRVE OVAKVE: Pogledajte šta je ova žena danas uradila svojoj snahi u Bosani

0
SHARE

Pritisnite slovo “P” na tastaruti za reprodukciju zvuka, a slovo “S” pa stopiranje.
Porodična drama u Bosanskoj Krupi: Svekrva cjepanicom gađala snahu u glavu

Na području Bosanske Krupe policija je intervenirala zbog sukoba dvije žene u porodičnoj kući.

Kako je saopćeno iz MUP Unsko-sanskog kantona, policijskoj stanici u Bosanskoj Krupi žena M. H. (54) prijavila je jučer da je u porodičnoj kući napala snaha M. A. (20).

Prema informacijama sa terena, došlo je do verbalnog i fizičkog sukoba između dvije žene, pri čemu je snaha zadobila lakše tjelesne povrede.

Kako javljaju lokalni mediji, M.H. u jednom trenutku uzela cjepanicu i gađala snahu u glavu.

Ona ju je tako, prema nezvaničnim informacijama, pogodila u usta, te je 20-godišnjakinja tako zadobila lakše tjelesne povrede.

Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona navode kako dalji rad na dokumentovanju krivičnog djela laka tjelesna povreda nastavljaju istražitelji OKP Policijske stanice Bosanska Krupa.

Zašto se snahe i svekrve ne vole?

Vječno na tankom ledu! Tako bi se mogao sažeti odnos na relaciji snaha -svekrva, zet-punica! Ili je ipak sve prenapuhano?

Zašto se i majka naše bolje polovice uvijek pomalo gleda preko oka? Psiholozi i etnolozi tvrde,dio je to ostavštine nekih davnih dana, kada je snaha i općenito žena, imala puno teži život, saznaje Provjereno. Njezino je bilo da šuti i služi.

Pronašli smo čovjeka osumnjičenog da je na Jordanovcu uznemiravao djevojčicu: “Odgovorno tvrdim da nisam kriv”

Provjerno donosi priču o podstanarima iz pakla (Dnevnik.hr)
Podstanari iz pakla: Ne plaćaju režije, rasprodaju namještaj i na kraju tuže bivše stanodavce

Katica Maurović iz Jablanovca, nedaleko od Zagreba, ispričala nam je kako je to bilo u vrijeme dok je ona bila djevojčica. Snaha je morala osim kuhanja, spremanja, rada na imanju, svoju svekrvu oslovljavati sa Vi, a svekru i noge prati. Ona koja bi se pobunila, ne bi dobro prošla. No vremena su se promijenila.

Danas mladi većinom žive sami, nema velikih obiteljskih zajednica koje su njegovale upravo taj odnos, kako ga Katica zove, polurobovlasnički. No predrasude o svekrvama i punicama i danas žive. Vjerojatno jer još ima nešto u svemu tome, kroz smijeh dodaje Katica. Njeno je selo, točnije dio Medvednice iznad Jablanovca poprište legende o Kamenim svatovima. Priča je to o zločestoj svekrvi koja je proklela snahu i vlastitog sina!

‘Dovedite i vi svoju punicu u klaonicu…i mesnicu’

Bez obzira što je inspirira generacije i generacije da zbijaju šale na račun punica i svekrva rijetki su istraživali i proučavali ovaj fenomen koji je prisutan u mentalitetu ne samo našeg naroda. Tako je kaže pisac i novinar Igor Kokoruš iz Bjelovara, jedno vrijeme u njegovu gradu postojala reklama koja je glasila: ‘Dovedite i vi svoju punicu u klaonicu…i mesnicu’.

No on je kao i krojačica Ivanka iz Zagreba jedan od srećkovića. Njegova punica Marijana,i Ivankina svekrva Josipa sve su samo ne sterotipne svekrve odnosno punice! Ivanka sa svojom dijeli radni, a Igor životni prostor. I sve funkcionira savršeno. Unatoč stereotipima. Ni Ivanka svoju svekrvu ne smatra aždajom,ako što ni Igor ne misli da je najbolja punica samo ona ohlađena.