Stefanović: Policajac mora da potegne oružje ako je u opasnosti

0
SHARE

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je u toku istaga u vezi sa slučajem u Tutinu kada su policajci ranili mladića u akciji sprečavanja ilegalne trgovine, koji je ubrzo nakon toga preminuo.

“Težak događaj se desio u Tutinu, u toku je istraga i doći ćemo do svih relevantnih činjenica”, kazao je Stefanović i dodao da se rijetko dešava da policija potegne oružje a da za to nema dobar razlog.

Stefanović je rekao da je zakonska obaveza policajaca da reaguju i da “uzvrate vatru” kada neko puca na njih i kada im je život ugrožen, i dodao da pruža podršku svim pripadnicima MUP-a u tim situacijama.

“Kriminalac je pucao na njih, a njihova zakonska obaveza je da potegnu oružje i da brane svoj život. Ti ljudi su posebno obučeni i kada oni potegnu oružje očigledno je da je postojao dobar razlog”, rekao je Stefanović za Pink.

Dodao je da svaki takav slučaj pokreće složenu kontrolu i onda kada ne dođe do opaljenja nego samo do potezanja oružja.

On je povodom ubistva u Tutinu, kao i također nedavnog slučaja kada je policajac van dužnosti ubio napadača u jednom restoranu u beogradskom naselju Dorćol, rekao da su ti policajci branili svoj život i postupili u skladu sa zakonom.

(saff.ba)