STIŽE POKLON! Turska naoružava Crnu Goru

0
SHARE


Crnogorsko Ministarstvo odbrane iskoristiće tursku donaciju od 15 miliona evra za kupovinu 80 teretnih motornih vozila.
To je dogovoreno tokom bilateralne posete ministra odbrane CG Predraga Boškovića Ministarstvu nacionalne odbrane Republike Turske početkom oktobra 2019. godine, kada je zaključen sporazum sa turskim ministrom nacionalne odbrane Hulusijem Akarom o vojno-finansijskoj podršci Vlade Republike Turske Crnoj Gori.

Sporazum se odnosi na donaciju sredstava i opreme od proizvođača iz odbrambene industrije Republike Turske, vrednosti 100.000.000 turskih lira (15.000.000 evra) — saopšteno iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Dodaju da će na osnovu potpisanog sporazuma Ministarstvo odbrane krenuti sa izradom projekta u kojem će biti definisana sredstva za nabavku teretnih motornih vozila.

„Procena je da će novac biti dovoljan da se obezbedi 80 vozila. Projekat će se realizovati fazno u narednih pet godina, a dinamika nabavke logističkih vozila zavisiće od odobrenog godišnjeg fonda sredstava od strane Republike Turske“, kazali su iz Ministarstva odbrane.

SLAVLJE NA ULICAMA! Građani nisu krili sreću! Spalili kovčeg sa imenom bivšeg predsednika! (VIDEO)

VAŠINGTON UZ IRAČKI NAROD, TEHERAN UZ IRAČKU VLADU Bagdad u najtežoj situaciji do sada! Novi raskol kod muslimana i to među šiitima! Sve zbog jednog generala! (VIDEO)

Za sada nema preciznih informacija koja će vozila biti nabavljena, ali prema pisanju portala „Balkanska bezbjednosna mreža“, to bi mogla biti vozila turske firme BMC, koja je vodeći proizvođač borbenih i neborbenih vozila za turska ministarstva sile.

Vojska Crne Gore trenutno koristi „uglavnom zastareli“ park terenskih vozila porodica TAM i FAP iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

Podsetimo, Crna Gora uskoro od Turske očekuje i donaciju od 30 automatskih pušaka turske proizvodnje — 15 pušaka MPT-55, kalibra 5,56 milimetara i 15 pušaka MPT-76, kalibra 7,62 milimetra, vrednosti 38.477 evra.

Bonus video – Požar kod Starog dvora!