Svjetska prvakinja odustala od SP-a: “Ne želim nositi hidžab”

0
SHARE

“U nekoliko ću dana izgubiti dvije titule svjetske prvakinje samo zato što svojom odlukom neću otputovati u Saudijsku Arabiju. Samo zato što ne želim igrati prema nečijim pravilima, odnosno jer ne želim nositi hidžab te tuniku i pritom se osjećati kao sekundarno biće”, napisala je Anna Muzychuk oštro osuđujući “diskriminaciju”.

U novembru je najavila svoj čin nakon što je Svjetska šahovska federacija (FIDE) objavila kako je Saudijska Arabija stekla domaćinski status predstojećeg Svjetskog prvenstva. Odlukom je bila razočarana, a ponajviše zbog saznanja u vezi s izrabljivanjem na prethodnom Svjetskom prvenstvu u Iranu, prenosi “Index“…

“Prije tačno godinu dana osvojila sam svjetske naslove prvakinje i bila sam najsretnija osoba u šahovskom svijetu, ali danas se osjećam zbilja loše. Spremna sam braniti svoje principe, pa i pod cijenu propuštanja takmičenja na kojem bih zaradila više negoli na nekoliko turnira zajedno”, naglasila je znajući kako nagradni fond za žene iznosi između 80.000 i 250.000 dolara.

Na kraju je svoje ispovijesti istakla kako je ponajviše uznemiruje što “niko i ne mari”.

“Osjećaj je doista gorak, ali nedovoljan da bih se odrekla svojih načela. Identična se situacija tiče i moje sestre Marije koja je odustala sa Svjetskog prvenstva u Iranu, ali sretna sam što dijelimo identičan pogled. I da, za one malobrojne koji se brinu za nas, vratit ćemo se!”, poručila je Anna Muzychuk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here