Tramp prijeti: Ako Turska napadne Kurde uništićemo je

0
SHARE

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je da će SAD ekonomski uništiti Tursku ako napadne Kurde tokom povlačenja američke vojske iz Sirije, a ubrzo je stigao i odgovor zvanične Ankare.

”Započinjemo dugotrajno povlačenje iz Sirije, dok udaramo žestoko na ostatke teritorija kalifata ISIS-a i to iz više pravaca. Ponovo ćemo napasti iz postojeće obližnje baze ako se reformišu. Ekonomski ćemo uništiti Tursku ako napadnu Kurde. Napraviti 20 milja sigurne zone…. ” napisao je Tramp na Tviteru.

U sledećem tvitu Tramp je napisao da Kurdi ne treba da provociraju Tursku.

”Isto tako, ne želim da Kurdi izazivaju Tursku. Rusija, Iran i Sirija će imati najveću korist od dugoročne američke politike uništavanja ISIS u Siriji, prirodnih neprijatelja. Takođe, i mi imamo koristi, ali sada je vrijeme da dovedemo naše trupe kući. Zaustavite beskrajne ratove! ” napisao je Tramp.

Iz Ankare ubrzo je stigao odgovor, takođe preko Tvitera.

”Fatalna je greška izjednačiti sirijske Kurde i PKK, koja je na američkoj listi terorista, i njen sirijski ogranak PYD/YPG” napisao je portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin na Tviteru.

”Teroristi ne mogu da budu vaši partneri i saveznici. Turska očekuje da SAD poštuju naše strateško partnerstvo i ne želi da ono bude pomračeno terorističkom propagandom”naveo je Kalin.

Odnosi između Turske i SAD su zategnuti zbog toga što Vašington podržava kurdsku miliciju u Siriji koju Ankara smatra produženim ogrankom zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).

Kurdi su američki saveznik u borbi protiv Islamske države i kontrolišu severne djelove Sirije. Erdogan je najavio da će se nakon povlačenja američkih snaga iz regiona obračunati sa kurdskom milicijom.