Trump s Erdoganom: Veliki sam fan predsjednika Turske, njihova vojska je druga najjača u NATO-u

0
SHARE

Trump je kazao da je Turska važan vojni saveznik i važan ekonomski saradnik Sjedinjenih Američkih Država.

“Turska je druga najjača vojna sila u NATO-u nakon Sjedinjenih Američkih Država, a ekonomska saradnja bi mogla biti visoka u vidu robne razmjene oko 100 milijardi dolara i to žele obje zemlje, a danas je ona četiri puta manja”, rekao je Trump.

Razgovarali su o situaciji o Siriji, a Trump je rekao da je u Siriji riješen problem zahvaljujući dogovoru Washingtona i Ankare. Trump je iskoristio priliku i d apohvali Erdogana.

“Veliki sam fan Erdogana i znam da je prekid vatre u Siriji, iako komplikovan, važan korak naprijed. Predsjedniče vi činite dobre stvari sa turski narod. Erdogan i ja imamo odlične lične odnose kao što SAD ima odlične odnose sa Turskom”, rekao je Trump.

Erdogan je kazao da je akcija Turske na sjeveru Sirije zadala veliki udarac kurdskim separatistima u Turskoj.

“Oni napadaju naše vojnike i civile, a samo u posljednja 24 sata pretrpjeli smo 19 napada”, rekao je predsjednik Turske.

Erdogan je objasnio i svoj plan da jedan do dva miliona sirijskih izbjeglica vrati u zemlju upravo na teritoriju koju turska vojska trenutno “čisti” od kurdskih snaga.

“Neki pokušavaju da oslabe odnose SAD-a i Turske, kao što su pojedinci u Kongresu SAD-a i to sam kazao predsjedniku Trumpu”, rekao je Erdogan aludirajući na rezoluciju o Armenskom genocidu.

“Mi smo na strani dijaloga i otvorene debate i pozivam Armeniju da otvori svoje historijske arhive”, rekao je predsjednik Turske.

On je podsjetio na novu politiku Turske da borce IDIL-a u zatvorima koje kontroliše pošalje svojim matičnim državama. Erdogan je još jednom pozvao zemlje porijekla boraca da ih prime jer ih turska više ne želi na svojoj teritoriji.