Tuga u Tutinu / Gladni i željni svega: Žive u kući bez ijednog stakla, sa zemljanim podom i bez kupatila

0
SHARE

U nezavršenoj kući na obodu naselja Svračići u Tutinu, sa prozorima bez ijednog stakla, zemljanim podom i bez kupatila, živi porodica Sokola Bulića (42), bolesnog siromaha koji od skromne socijale i dječijeg dodatka jedva prahranjuje svoju šestočlanu porodicu.

Kroz kuću porodice Bulić “duva kao u Sibiru”, djeca se smrzavaju i često razboljevaju, povremeno ostaju i bez svjetla, jer struju ne mogu da plate, bude dana kad i gladuju…

Uprkos svim nedaćama sa kojima žive i nedostatku knjiga i školskog pribora sva djeca su odlični đaci.

“Dva puta sam imao teške operacije na srcu, vučem i još mnogo drugih ozbiljnih bolesti i mnogo trošim na lijekove. Ipak, trudim se da koliko mogu radim. Nažalost, do sada nisam uspeo da uštedim ni za prozore kako se djeca zimi ne bi smrzavala, a kamoli za podove, kupatilo, bolji šporet, frižider i druge kućne aparate”, jada se glava porodice Soko Bulić koga smo posjetili na poziv njegovih dobrih komšija i dodaje:

“Eh, da nije komšija i poznanika, koji znaju za sve naše nevolje i pomažu nam, nerijetko i donose hranu, ne znam kako bi preživeli. Hvala im što su vas pozvali i što ste nas posjetili. Možda će se neko javiti da nam pomogne, bili bi mu do neba zahvalni.”

Naglašava Sokol da mu je najveća želja da promeni prozore na svojoj kući i zagrije dom svojih mališana, voleo bi, kaže, i da njegova djeca imaju kupatilo, da se toplo obuju i obuku i kupe sve knjige.

“Ova zima je sve do sada bila “topla”, pa smo je lakše pregrmeli. Kad dune jaka vejavica na prozore stavimo daske i ćebad, a sva deca se okupe oko dotrajalog šporeta. Često spavamo svi zajedno na podu kako se ne bi smrzli od studi”, priča Sokolova supruga Azra (40).

Priča nam i kako su Aida (13), Ašir (12) i Amar (10), dobri i zdravi, ali da je brine zdravlje najstarije ćerke Adelise (15) koja je, kako su joj još davno rekli lekari u Novom Pazaru, rođena sa jednim bubregom.

“Za sada, hvala Bogu, nema nekih većih problema. Nismo mogli da je vodimo na dalja ispitivanja i do kraja utvrdimo: šta je sa njenim bubrezima. Brinemo zbog nje, posebno zbog uslova u kojima živimo”, ističe Azra.

Voljela bi da dobri ljudi pomognu njenoj porodici da promeni stolariju i zagreje kuću, da postavi patos i umesto sadašnjeg improvizovanog kupatila u jednom ćošku kuće, sagrade pravo kupatilo…

“Nikada nismo molili za pomoć, sami ljudi, posebno komšije iz Svračića, vide koliko teško živimo. Sažale se i pomognu nam, obično oko Bajrama, Nove godine i drugih praznika. Možda bi dobili i više hrane kad bi imali frižider u kom bi mogli da je čuvamo”, jada se domaćica Azra do sa suprugom i djecom doručkuje poparu koja im je, kako priča, često na meniju.

Ukoliko želite da stupite u kontakt sa Bulićima, možete to učiniti putem broja telefona: 00381 63 773 54 04.