Turska na ceremoniji u Teksasu preuzela prvi američki borbeni avion F-35

0
SHARE

Turska je danas na svečanoj ceremoniji održanoj u Fort Worthu u Teksasu u okviru projekta F-35 preuzela prvi avion.

Ceremoniji su prisustvovali članovi turske delegacije i turskih kompanija kao i predstavnici američke kompanije Lockheed Martin. Turska planira da ovim avionima, koji imaju visoke performanse po pitanju niske vidljivosti, senzorske tehnologije i radarskog sistema, poveća operativnu efikasnost svojih zračnih snaga.

Prvi avion koji je isporučen Republici Turskoj bit će korišten za obuku pilota u zračnoj bazi “Luke” u Arizoni. Narednih dana Turskoj će biti isporučen i drugi avion, a u martu 2019. godine treći i četvrti.

Avioni će ostati u SAD-u sve dok traje obuka turskih pilota koji će upravljati letjelicama. Peti i šesti avion će, nakon što u novembru 2019. godine bude završena njihova proizvodnja, biti direktno isporučeni Turskoj.

Prvi isporučeni avion F-35 je inače, prva letjelica 5. generacije borbenih aviona u sklopu turskih snaga. Turska u programu borbenih aviona F-35 učestvuje od 1999. godine gdje ima aktivnu ulogu od samog početka.

Zvanična Ankara planira da kupi 100 ovih aviona, a do sada je već naručeno 30 letjelica. Turska je 2014. godine naručila približno 100 mlažnjaka kako bi zamijenila svoju flotu u kojoj dominiraju avioni F-4 i F-16.