Turska proglasila trodnevnu žalost zbog danas ubijenih Palestinaca

0
SHARE

Zamjenik premijera Turske i glasnogovornik Vlade Bekir Bozdag je izjavio da je Izrael odgovoran za današnje napade na Palestince u Gazi.

“Najveći krivac za današnji masakr je, bez sumnje, izraelska država. Ali, koliko god je Izrael odgovoran za ove masakre, isto toliko je odgovorna još jedna zemlja, SAD, američka administracija”, rekao je Bozdag.

Istakao je i da je Turska povodom dešavanja u Gazi donijela odluku o sazivanju sjednice Organizacije islamske saradnje (OIC) u petak.

Naglasio je kako je njegova zemlja proglasila trodnevnu žalost zbog Palestinaca koje su danas ubili izraelski vojnici, te dodao da je Turska pozvala ambasadore iz Tel Aviva i Washingtona na konsultacije u Ankaru.

Izraelska vojska ubila je najmanje 55 Palestinaca na protestima koji se od jutros održavaju na granici Gaze zbog otvaranja američke ambasade u Jerusalemu.

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da su izraelske snage i ranile najmanje 2.771 demonstranta, među kojima se nalazi i na stotine osoba sa ranama zadobijenim hicima izraelskih vojnika iz vatrenog oružja.

Hiljade Palestinaca podigli su šatore na granici Gaze i Izraela i protestiraju zbog preseljenja ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem i podsjećaju na Nakbu.

Inače, na današnji dan 1948. godine na okupiranoj palestinskoj zemlji proglašena je nezavisnost Izraela. Tako je počeo veliki progon Palestinaca koji se obilježava svakog 15. maja kao Nakba ili Velika katastrofa.