TURSKA TUGUJE: POGLEDAJTE KO JE POGINUO U DANAŠNJIM SUKOBIMA U AFRINU

0
SHARE

ANKARA (AA) – Pripadnik turskih oružanih snaga poginuo je u sukobima koji se vode u okviru operacije “Maslinova grana“ u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin, javlja Anadolu Agency (AA).

Oružane snage Turske saopćile su da je jedan vojnik poginuo u sukobima koje turske snage vode protiv terorista PYD/PKK-a i ISIS-a na krajnjem sjeverozapadu Sirije.

I jučer je u sukobima kod Afrina poginuo turski vojnik, a riječ je o operaciji koju su turske oružane snage započele u subotu.

Operacija u Afrinu pokrenuta je u okviru turskih prava zasnovanih na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005), 2170 (2014), te 2178 (2014).

Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.

Teroristi PYD/PKK-a trenutno pod okupacijom drže 65 posto sirijsko-turske granice, a u Afrinu se nalazi između 8.000 i 10.000 terorista.

PYD/PKK-a je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog vijeka vodi terorističku kampanju protiv Turske.

Oružane snage Turske (TSK) nastavile su vojnu operaciju “Maslinova grana” u sirijskom Afrinu, koja je pokrenuta u subotu s ciljem uspostave sigurnosti u pograničnom pojasu, neutralizacije terorističkih elemenata PYD/PKK-a i ISIS-a, oslobađanja teritorije pod okupacijom terorista i pružanje podrške narodu na tom području.

Trećeg dana operacije u kojoj učestvuju i pripadnici Slobodne sirijske vojske (FSA), pružena je dodatna podrška jedinicama koje napreduju prema ciljevima u Afrinu. Osim toga, povremeno se upućuju vojna vozila u cilju podrške graničnim jedinicama, prenosi TRT.

Anadolija