Turski Diyanet: Jerusalem je zajedničko pitanje muslimana cijelog svijeta

0
SHARE

Prof. Dr. Ali Erbas, predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet), je odluku predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela nazvao “nepromišljenim korakom”, javlja Anadolu Agency (AA).
“Ovo je nepromišljen korak kojim su ignorisani čovječanstvo, tradicija i međunarodno pravo. Ovaj postupak predstavlja i pokušaj da se nepravednim načinom na palestinskom teritoriju Jerusalem prizna glavnim gradom Izraela”, naveo je Erbas.

Naglasio je kako je Jerusalem, koji je bio prva kibla u islamu, ovih dana izložen krajnje nepravednom postupku, podsjetivši da je Jerusalem kroz historiju bio najljepši primjer modela jedinstva u različitosti.

“Jerusalem nije samo pitanje za muslimane koji žive u Palestini i u blizini Al-Akse, nego je i zajedničko pitanje muslimana cijelog svijeta. Jerusalem i Al-Aksa su radosna vijest i amanet poslanika Muhammeda, a.s. svim muslimanima”, rekao je predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske.

Naglasio je i kako status grada Jerusalema nije samo političko pitanje.

“Status Jerusalema se ne može posmatrati samo kao političko pitanje. To nije samo dio teritorija neke zemlje. Taj grad je u historiji islama imao epitet mjesta mira koje su muslimani pažljivo i brižno čuvali. Danas se to želi porušiti, a ovakvim pokušajem se očigledno mjesto mira želi pretvoriti u mjesto sukoba”, kazao je Erbas.

Dodao je i kako bi predaja grada Jerusalema manjini koja nema milosti rezultiralo nestankom zdravog razuma i patnjom cijelog čovječanstva.

Istakao je kako posljednja odluka SAD-a o Jerusalemu predstavlja udarac suživotu kultura, miru, blagostanju i sigurnosti.

Na samom kraju je naglasio da će Uprava za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) i dalje pružati svaki vid podrške palestinskom narodu.

Podsjećamo, Trump je na konferenciji za novinare održanoj sinoć kazao kako je došlo vrijeme da Jerusalem zvanično bude priznat kao glavni grad Izraela. Američki predsjednik je tom prilikom kazao i kako je već naložio američkoj administraciji da započne s pripremama kako bi ambasada SAD-a bila premještena iz Tel Aviva u Jerusalem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here