Tutin: Opštinska uprava u nelegalno izgrađenoj zgradi

0
SHARE

Opštinska uprava Tutina već tri godine smeštena je u zgradi za čiju je izgradnju ustupila zemljište, a koju je investitor izgradio bez dozvole na šta građevinska inspekcija nije reagovala šest godina, objavio je danas portal Pištaljka.

Istraživanje Pištaljke je pokazalo da je lokalna samouprava Tutina 2005. godine ustupile zemljište u centru grada investitorima Muhedinu Buliću i Nusretu Omeroviću koji su na toj lokaciji sagradili stambeno-poslovni objekat čijih 1.800 kvadrata pripada Opštini.

Investitori su, međutim, mimo glavnog projekta 2009. godine izgradili dva sprata bez dozvole, na šta opštinska građevinska inspekcija nije reagovala punih šest godina, sve do stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju 2015. godine.

Na pitanje da li je inspekcija reagovala na nelegalnu gradnju, investitor Bulić nije odgovorio, ali je naveo da se “tako to radi u Tutinu i da to nije neuobičajeno”.

Sa druge strane, načelnik Odeljenja za urbanizam i pravne poslove Bešir Hot na pitanje zbog čega građevinska inspekcija nije zaustavila nelegalnu gradnju u centru grada ili naredila rušenje odgovorio je da inspekcija “ima mnogo takvih slučajeva”.

“Mi dok donesemo rešenje, oni to već izgrade, a onda moramo da organizujemo tender kako bismo pronašli firmu koja će da ruši. Stupio je na snagu novi Zakon o ozakonjenju. Radimo žestoko na legalizaciji tih objekata”, kazao je Hot.

On je dodao da će taj objekat biti legalizovan i da će investitor za ozakonjenje platiti 250.000 dinara.

U rešenju kojim je utvrđena površina prostora koji u spomenutoj zgradi pripada opštini Tutin navedeno je da je u vlasništvu lokalne samouprave “1.846 kvadrata kancelarijskog i vankancelarijskog prostora odnosno 1.521,65 kvadrata kancelarijskog prostora prema Glavnom projektu”.

Međutim, na osnovu popisa prostorija koje su u vlasništvu Tutina može se zaključiti da opština koristi tek nešto više od 1.000 kvadrata. To znači da investitor treba da obezbedi lokalnoj samoupravi još oko 800 kvadrata.

No, umesto da od investitora zahteva da im obezbedi tih 800 kvadrata, Opština od njih iznajmljuje prostor i plaća im zakup.

“Tako opština novcem građana od investitora Muhedina Bulića od septembra 2016. iznajmljuje 277 kvadrata i za taj prostor mesečno izdvaja 450 evra. Opština je u periodu od 1. februara do 31. jula 2016. izdvajala i 150 evra mesečno za 30 kvadrata prostora od Faruka Imamovića”, navodi Pištaljka.

Predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević 2015. godine je doneo odluku da se raspiše nabavka kako bi se izgradila nova zgrada opštinske uprave. Posao je dobila firma “Stambenogradnja”, koja je bila i jedini ponuđač na tenderu.

Prema izveštaju državnog revizora, opštinska uprava je firmi “Stambenogradnja” za ovaj posao izdala građevinsku dozvolu mimo zakona.

“Građevinska dozvola je izdata 05.09.2015. godine u 6 i 30 časova (pre radnog vremena opštine Tutin), nakon potpisivanja ugovora o izgradnji, a sa radovima se otpočelo 05.09.2015. godine u sedam časova, što je suprotno Zakonu o planiranju i izgradnji”, piše u izveštaju Državne revizorske institucije.

Samo prva faza gradnje nove zgrade opštine košta više od 83 miliona dinara.