Tutin – Zloupotrebom nemilog događaja i lažima do zavođenja autokratije

0
SHARE

Nakon lažnih i tendencioznih informacija o radu Doma za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu, objavljenih od strane određenih medija, izdajemo sljedeće

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Lažne su i tendenciozne tvrdnje medija koje neprofesionalno i ne poštujući Zakon o javnom informisanju i medijima, i ne traživši ni jednu zvaničnu izjavu v.d. direktora o funkcionisanju Doma, objavljene u informativnoj emisiji „Dnevnik“ dana 27.02.2019. god RTVNP, a koje se tiču rada i funkcionisanja Doma za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu, naših uposlenika i korisnika, da je stanje u Domu u Tutinu „nepodnošljivo“.
Također su neistinite tvrdnje da direktor danima ne dolazi na posao,jer ja vrlo aktivno i odgovorno obavljam svoj posao i svako moje odsustvo sa posla je apsolutno zasnovano na zakonu i podzakonskim aktima i pravu na slobodne dane godišnjeg odmora ili nekog drugog plaćenog odustva. Moje prisutvo na poslu je vrlo profesionalno i predano, te sam na poslu vrlo često i nakon oficijalnog radnog vremena, u toku druge ili treće smjene, a sve sa ciljem rješavanja dugogodišnjih problema u finkcionisanju koje je Dom imao. To potvrđuje i činjenica da smo predanim radom i zalaganjem uspijeli riješiti neke velike probleme, od finansijskih dugovanja do rješavanja jednog dijela imovinsko-pravnih odnosa i svega ostalog u šta je javnost upoznata, a što ne bismo uspjeli da „danima nisam dolazio na posao“.

Neistinite su tvrdnje da je na bloku hladno zato što grejnim postrojenjima rukovodi jedan od najodgovornijih radnika Doma kojeg poznaju svi u Tutinu, ali i zbog činjenice da je jedan od prioritenih problema koje sam rješavao dolaskom u Dom bilo grijanje i rekonstrukcija grejnih postrojenja, naročito u RJ Godovski put, gdje je prilikom mog dolaska u Dom grejno postrojenje bilo u ozbiljnom defektu i što smo ubrzo popravili. Da su pomenute tvrdnje neistinite pokazuje i naše zalaganje da smo zbog velikih troškova u nabavci energenata-lož ulja i drva, uspjeli izdejstvovati dodatnu raspodjelu sredstava od strane resornog ministarstva i to u 2017. i 2018.god. po 2 000 000 dinara a za 2019.god čak 3 000 000 dinara.

Lažna je i tvrdnja da kod radnika postoji nezadovojstvo zbog stanja u ustanovi jer svi radnici znaju da su najveći problemi ustanove nastali mnogo prije mog dolaska u Dom već od 2010.god. a ustavari se radi o lažnim informacijama koje se serviraju od pojedinih (ne)radnika kojima su mojim dolaskom uskraćene nezakonite benevicije, izmišljena radna mjesta šefova, prekinuto nezakonito poslovanje i bogaćenje, i radnika koji zapravo najmanje dolaze na posao izmišljajuči bolovanja i sprečenost za rad.

Većina radnika ove ustanove je predana i profesionalna i žele da zajedno, status i tretman prema korisnicima Doma a njihove poslovne aktivnosti, učinimo boljim.

Netačne su i iznenađujuće izjave pomoćnika predsjednika opštine i predsjednika OO SDP-a u Tutinu gospodina Safeta Derdemeza koji je gostujući u istom Dnevniku na RTVNP, iznio niz dezinformacija i netačnih podataka o radu Doma a koji nudi navodno rješenje problema u saradnji sa strankom SDA sandžaka u Tutinu.

Jasna je intencija i želja ove vladajuće koalicije okupljene oko SDA da preuzme rukovođenje Domom jer je u Tutinu još jedino Dom ostao kao ustanova kojom oni autokratski ne mogu upravljati. Jasan je i razlog neinformisanosti i nepoznavanja stanja u Domu od strane gore pomenutog jer ga Dom zapravo nikada nije ni interesirao zato što je do skora bio visoki funcioner stranke SDA Sandžaka u Tutinu i u sklopu nje uvijek imao rezervisanu funkciju.

Želim pomenutog gospodina i javnost potsjetiti da su najozbiljniji problemi u Domu u Tutinu nastali kada je njim počela rukovoditi politika i funkcioneri SDP-a kojoj, gospodin sada pripada, kroz izdavanja fiktivnih rješenja o priznatom broju radnika, a uz to nepokrivenim finansijskim sredstvima-platama za iste, i prijemom preko 25 radnika isključivo iz redova svoje partije na teret sredstava korisnika Doma, napravio najveći problem ove ustanove od njenog osnivanja pa sve do danas.

Podsjećam javnost da se nesrećni slučajevi sa smrtnim ishodom dešavaju svakodnevno u našem okruženju i u našim porodicama prije svega odredbom Uzvišenog Allaha, te da se takav slučaj, koji je potresao sve nas, desio i u našoj ustanovi.

Službe Doma su preduzele sve što je bilo u našoj mogućnosti da do te nesreće ne dođe, odmah su primijetili problem pokušali izvaditi preterano velike zalogaje koje je preminula korisnica stavila u usta, imajući u vidu njeno mentalno i psihičkog stanja to nije neobično, prvu pomoć i pokušaj reanimacija dao je naš domski ljekar koji je bio šef smjene toga dana, ali nisu uspjeli da joj sačuvaju život. Službe Doma nisu napravile ni jedan propust što će se svakako pokazati i u narednom periodu kroz izvještaje nadležnih organa.

Žalosno je da na nesretnom slučaju i smrti jedne korisnice Doma neki pojedinci i neke političke partije žele poentirati ne prezajući da izmišljaju laži i vrijeđaju ljude.
Da dom ima puno napredaka u radu vidimo i po oficijalnom saopštenju za medije resornog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i po brojnim redovnim i vanrednim inspekcijskim nadzorima koji su u svojim izvještajima iskazali pozitivan napredak u funkcionisanju Doma i da u tretmanu prema korisnicima nema propusta, te čak nisu izdale nijedan nalog mjera.

U istom saopštenju stoji da je zbog lošeg stanja i funkcionisanja Doma u ranijem periodu u novembru 2017.god. došlo do smjene prethodnog direktora i da se u posljednjem periodu osjetno vidi napredak u radu ustanove ali da i dalje postoje određeni problemi koje treba rješavati.

Pozivam javnost i sve one koji znaju mene lično ali i sve naše radnike da ne prihvataju lažne i tendenciozne informacije, te podsjećam da je rad Doma uvijek bio i ostaće transparentan.

v.d.direktor Doma
Omer Đondić